Αποθήκευση ελαιολάδου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το ελαιόλαδο όταν παραλαμβάνεται δεν είναι έτοιμο για βρώση, περιέχει σε αιώρημα σωματίδια που προέρχονται από κυτταρικές ίνες της σάρκας σε λεπτότατο καταμερισμό, οι οποίες δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Για το λόγο αυτό αποθηκεύεται σε κυλινδρικές δεξαμενές με τον πυθμένα τους σε σχήμα κώνου ανεστραμμένου. Με τον τρόπο αυτό στον κώνο κατασταλάζουν τα σωματίδια όπου και απομακρύνονται από μια στρόφιγγα η οποία είναι προσαρμοσμένη στο κατώτατο άκρο. Ο χρόνος που απαιτείται για αυτή την κάθαρση κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 μέρες. Για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου, συνήθως χρησιμοποιούνται ελαιοδεξαμενές κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα, προφυλάσσοντας το λάδι από το φως και τον αέρα. Εκτός όμως από το κατάλληλο δοχείο η δεξαμενή θα πρέπει να πληρεί και άλλους όρους:

  • Η θερμοκρασία να είναι στους 10-15oC, χωρίς όμως να κατεβαίνει πιο χαμηλά διότι παγώνει το λάδι.
  • Να είναι καθαρός πάντα ο χώρος φύλαξης.
  • Να έχει φως και να αερίζεται πλήρως, διότι τότε ανανεώνεται η ατμόσφαιρα του κλειστού χώρου της αποθήκης.
  • Οι σταθερές δεξαμενές να είναι επενδυμένες εσωτερικά με πλακάκια από υλικό που δεν διαποτίζεται από το λάδι και που είναι επίσης αδρανές για να μην προσβάλλεται το προϊόν.
  • Οι δεξαμενές μόλις αδειάσουν πρέπει να πλένονται πολύ καλά. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να μην μένουν και ίχνη ελαιολάδου διότι αυτά θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου μπει η νέα ποσότητα του λαδιού και στο διάστημα αυτό οι ποσότητες αυτές ταγκίζουν και αποτελούν πηγή μόλυνσης για το νέο λάδι.
  • Να είναι καλά κλεισμένες αεροστεγώς και γεμάτες με λάδι. Έτσι, αποφεύγεται η αναερόβια ζύμωση, η ανάπτυξη μυκήτων και επίσης αποφεύγεται η οξείδωση από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας (Αλεξάκης Σ. Αλέξανδρος,1998)

Οι συσκευασίες που επιτρέπεται να διακινούνται, μέσω του λιανεμπορίου, δεν πρέπει να ξεπερνούν σε όγκο τα πέντε (5) λίτρα και πρέπει να είναι κατάλληλες για τρόφιμα. Το πώμα της συσκευασίας πρέπει να παρέχει την ασφάλεια του απαραβίαστου και να καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Ενδοκλαδική ανάλυση του εμπορίου του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς", Μεταπτυχιακή διατριβή της Ζουκίδου Κονδυλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σποδών, Ειδίκεση "Αγροτική Οικονομία", Θεσσαλονίκη 2010