Ασθένεια ζαχαρότευτλου Βακτηριακή κηλίδωση

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Προσβολή φύλλου ζαχαρότευτλου από Βακτηριακή κηλίδωση

Η ασθένεια προέρχεται από τις Η.Π.Α. Υπάρχει στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και μερικές δεκαετίες και τον τελευταίο καιρό άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο συχνή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι παρυφές των φύλλων κιτρινίζουν και έπειτα νεκρώνονται. Η νέκρωση επεκτείνεται στο εσωτερικό του ελάσματος, ιδιαίτερα κατά μήκος των νεύρων, σχηματίζοντας μαύρες κηλίδες. Τα νεκρωμένα τμήματα θρυμματίζονται, δίνοντας στο φύλλο δαντελωτή όψη. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται γρήγορα, αποτέλεσμα που περιορίζει τις ζημιές.

Τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται στο βακτήριο Pseudomonas syringae pv. aptata. Αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε υγρές συνθήκες και γενικά μετά τον σχηματισμό πληγών στα φυτά. Οι καστανές και οι μαύρες κηλίδες που εμφανίζονται, μπορεί να μπερδευτούν με τα συμπτώματα της κερκοσπορίασης.

Η ασθένεια δεν χρειάζεται κάποιους χειρισμούς ώστε να αντιμετωπισθεί, γιατί όταν επικρατεί ξηρασία και ζέστη και οι διάφορες πληγές των φυτών επουλωθούν, τα συμπτώματα από μόνα τους εξαφανίζονται. Απομάκρυνση και καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας, χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου, αραιή φύτευση, και αποφυγή άρδευσης με