Ασθένειες μαράθου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ωΐδιο

Προσβολή φύλλου μαράθου από Ωΐδιο

Το ωίδιο (Erysiphe heraclei) είναι ίσως η σημαντικότερη ασθένεια του μαράθου. Σαν συμπτώματα είναι η εμφάνιση μικρών και λευκών κηλίδων στην πάνω και την κάτω επιφάνεια των φύλλων και ανάπτυξη αλευρώδων εξανθήσεων πάνω σε αυτές (μυκήλιο). Η προσβολή μπορεί να καταλάβει ολόκληρη την επιφάνεια του ελάσματος. Σπάνια όμως ο μύκητας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας απομακρύνουμε προσβεβλημένα φύλλα, τυχόν υπολείμματα της καλλιέργειας και ζιζάνια (καθώς σε αυτά εντοπίζονται οι διαχειμαζόμενες μορφές του μύκητα). Σε έντονες προσβολές ψεκάζουμε με θειούχα σκευάσματα.

Σκληρωτίνια

Προσβολή φυτού μαράθου από Σκληρωτίνια

Ο Sclerotinia sclerotiorum προκαλεί σάπισμα στη περιοχή του λαιμού του φυτού. Το παθογόνο εισέρχεται στο εσωτερικό του φυτού και προκαλεί μαλακή σήψη στους μίσχους των φύλλων. Στα σημεία προσβολής και κάτω από συνθήκες υπερβολικής υγρασίας σχηματίζεται περιοχή λευκού χρώματος (μυκήλιο) με μαύρα στίγματα (σπόρια του μύκητα). Για την αντιμετώπισή του, αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία του εδάφους. Η εφαρμογή 3-4ετούς αμειψισποράς και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Η εδαφοκάλυψη με μαύρο πλαστικό ή το λιώσιμο του εδάφους σε περιόδους που δεν υπάρχει καλλιέργεια στο έδαφος βοηθάει στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Τεφρά σήψη

Ο botrytis cinerea προκαλεί μαλακή σήψη στα παλιά φύλλα (αυτά που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους). Συνήθως εκδηλώνεται καστανέρυθρη μαλακή σήψη στην περιοχή του λαιμού του φυτού. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής περιορίζουμε τα ποτίσματα ώστε να μειώσουμε την υπερβολική υγρασία στο έδαφος και λαμβάνουμε μέτρα για την καλύτερη στράγγιση του εδάφους. Η απομάκρυνση των ζιζανίων, των προσβεβλημένων φυτών και η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας.
Erwinia carotovora

Τα βακτήρια του Erwinia carotovora προκαλούν σάπισμα στο ανώτερο τμήμα του ψευδοβολβού και ευνοείται κυρίως από συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους. Προσβάλλει κυρίως το είδος Foeniculum vulgare var. dulce Mill. Για να αντιμετωποιστεί αυτή η ασθένεια αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία του εδάφους. Η εφαρμογή 2-3 ετούς αμειψισποράς και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Επιπρόσθετα μέτρα είναι η χρησιμοποίηση υγιών και πιστοποιημένων σπόρων, αλλιώς εφαρμόζουμε απολύμανση με εμβάπτιση αυτών σε νερό θερμοκρασίας 50oC για 25 λεπτά.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Μάραθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.