Ασθένειες μαστιχόδενδρου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ίσκα

Προσβολή μαστιχόδενδρου από Ίσκα

Είναι διαδεδομένη ασθένεια του ξύλου που προσβάλλει κυρίως δένδρα ηλικίας 10 ετών και άνω. Αναπτύσσεται συνήθως αργά και έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή ξήρανση των δένδρων ή σπανιότερα την απότομη ξήρανσή τους (αποπληξία), ιδιαίτερα όταν η υγρασία είναι αυξημένη. Προληπτικά, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των μεγάλων τομών κλαδέματος. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ασθένεια αυτή στο μαστιχόδενδρο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Eutyra armeniaca

Προκαλεί ολική ξήρανση των μαστιχοδένδρων. Ο μύκητας αυτός μετά την προσβολή του δένδρου αποφράσσει τα αγγεία και καταστρέφει τα κύτταρα που τα αναγεννούν. Η προσβολή αυτή εκδηλώνεται ως αποπληξία του μαστιχόδενδρου. Επειδή η είσοδος του μύκητα γίνεται από τις τομές του κλαδέματος, αυτές επιβάλλεται να επαλείφονται με στεγανωτική ουσία. Προσβολή από τον παραπάνω μύκητα παρατηρήθηκε σε λίγα μόνο δένδρα. Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται εκρίζωση των δένδρων, κάψιμο των ξύλων, όπως επίσης και απολύμανση του λάκκου.
[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.