Βοτανικά χαρακτηριστικά λειμώνιου τριφυλλιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα μέρη του φυτού του λειμώνιου τριφυλλιού

Το λειμώνιο τριφύλλι έχει πασσαλώδες ριζικό σύστημα το οποίο όμως δεν εισχωρεί σεμεγάλο βάθος, όπως αυτό της μηδικής. Η πασσαλώδης ρίζα κατά το δεύτερο έτος συνήθως καταστρέφεται και αναπτύσσονται δευτερεύουσες ρίζες. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες, ανάλογα με τον τρόπο ανάπτυξής τους, κατατάσσονται σε δύο τύπους:

  • μετρίας ανάπτυξης και
  • μεγάλης ανάπτυξης (γιγαντόσωμοι τύποι). Ο γιγαντόσωμος τύπος θεωρείται ότι έχει κάπως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι ψηλότερος (ύψος μέχρι 75 cm) και δίνει μεγαλύτερη φυτική μάζα, δεν ανθίζει το πρώτο έτος, ενώ κατά κανόνα η άνθηση κατά το δεύτερο έτος γίνεται οψιμότερα 10-14 ημ. σε σύγκριση με τον τύπο μέτριας ανάπτυξης. Οι ποικιλίες είναι διπλοειδείς ή τετραπλοειδείς.

Τα φυτά διακλαδίζονται πλούσια και τα στελέχη είναι σχεδόν όρθιας ανάπτυξης. Τα φύλλα είναι σύνθετα με τρία φυλλάρια το καθένα. Στα φυλλάρια των παλαιότερων ποικιλιών παρατηρείται ένας λευκός αποχρωματισμός σε σχήμα V. Ορισμένες από τις νεότερες ποικιλίες δεν έχουν αυτόν τον αποχρωματισμό. Τα φύλλα και τα στελέχη ορισμένων ποικιλιών φέρουν τρίχες. Το χρώμα των ανθέων είναι συνήθως ανοικτό έως σκούρο κόκκινο. Λίγες ποικιλίες έχουν λευκά άνθη. Τα άνθη φέρονται σε συμπαγείς σφαιρικές ή ωοειδείς κεφαλές, στο άκρο των ανθοφόρων βλαστών. Είναι σταυρογονιμοποιούμενο φυτό και η επικονίαση γίνεται με έντομα και κυρίως με τις μέλισσες. Ο καρπός είναι μικρός λοβός με έναν ή περισσότερους μικρούς σπόρους (βάρος 1000σπόρων 1,8g περίπου)