Βοτανική ταξινόμηση αμπέλου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Διάκριση και ταξινόμηση των ποικιλιών αμπέλου

Οφθαλμός αμπέλου με χνούδι

Η οικογένεια των Αμπελιδών (Ampelidae, Ampelidaceae, Vitaceae) υπάγεται στην τάξη των Terebinthales-Rubiales.

Περιλαμβάνει διάφορα γένη τα φυτά των οποίων είναι θαμνώδη, συνήθως αναρριχώμενα, με έλικες απλές ή διακλαδιζόμενες. Οι έλικες εκφύονται στους κόμβους, αντίθετα από τα φύλλα, που είναι απλά, πολύμορφα. Τα άνθη είναι πολύγαμα-δίοικα ή ερμαφρόδιτα (βοτρυώδεις ταξιανθίες).

Η συστηματική διάκριση των Αμπελιδών παρουσιάζει ακόμη σημαντικά προβλήματα όχι μόνο για τα είδη εντός του γένους αλλά και για τα όρια αυτού του γένους.

Το γένος Vitis που ενδιαφέρει την Αμπελουργία, περιλαμβάνει δύο υπογένη, το Fuvitis και το Muscadinia., με μεγάλο αριθμό ειδών.

Καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου, με αμπελουργικό-οικονομικό αλλά και αμπελογραφικό ενδιαφέρον ανήκουν στο είδος vinifera για τις περισσότερες αμπελουργικές χώρες και για την Ελλάδα. Σε μερικές χώρες καλλιεργούνται ποικιλίες άλλων ειδών ή και προϊόντα διασταυρώσεως του Vitis με άλλα είδη. Στις ΗΠΑ εκτός των ποικιλιών του είδους vinifera καλλιεργούνται και ποικιλίες άλλων ειδών με πιο διαδεδομένες τις Concord, Norton, Delaware, Elvira, Clinton.

Οι ποικιλίες αυτές, μπορούν ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται να ταξινομηθούν σε διάφορες κατηγορίες ή ομάδες. Έτσι με το κριτήριο «προορισμός χρήσης» έχει γίνει διεθνώς αποδεκτή η (συμβατική) διάκριση των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου σε πέντε κατηγορίες: ποικιλίες σταφιδοποιΐας, ποικιλίες επιτραπέζιας χρήσης, ποικιλίες παρασκευής χυμών, ποικιλίες κατάλληλες για κονσερβοποίηση και ποικιλίες οινοποιίας. Εδώ θα μπορούσε να προστεθεί και μια ακόμη κατηγορία, αυτή των ανθεκτικών στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας ποικιλιών.

Ανθεκτικές στη ριζόβια φυλλοξήρα άμπελοι (υποκείμενα)

Ονομάζονται ορισμένα είδη της βορειο-αμερικαννικής ηπείρου καθώς και τα προϊόντα των μεταξύ τους διασταυρώσεων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αναμπέλωση ως υποκείμενα, πάνω στα οποία εμβολιάζονται οι (επιθυμητές) ποικιλίες της «ευρωπαϊκής αμπέλου».