Διαδικασία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Για προϊόντα που διακινούνται μεταξύ της Ελλάδας και Τρίτων εκτός της Κοινότητας χωρών, τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, ενώ για την διακίνηση τους μεταξύ των Κρατών Μελών της Κοινότητας δεν μεσολαβεί Τελωνείο.

Διακίνηση αγροτικών προϊόντων εντός ΕΕ

Από την καθιέρωση της Ενιαίας Αγοράς τον Ιανουάριο 1993, η φυσική διακίνηση των εμπορευμάτων έχει διαχωριστεί από τη γραφειοκρατική διαδικασία για τα εμπορεύματα που διακινούνται προς άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι η αποστολή εμπορευμάτων στην Ευρώπη είναι πολύ εύκολη, επειδή δεν απαιτούνται τιμολόγια που να συνοδεύουν το εμπόρευμα ούτε υπάρχουν τελωνειακά έγγραφα προς συμπλήρωση στα σύνορα.

Ωστόσο ο εφοδιασμός της μεταφορικής εταιρείας ή του μεταφορέα με λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το φορτίο εξακολουθεί να αποτελεί την ορθή εμπορική πρακτική.

Αν και οι τελωνειακές διαδικασίες έχουν καταργηθεί, ισχύουν ακόμη οι κανονισμοί προστασίας και ασφάλειας.

Ιδιαίτερα μάλιστα οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν πάντοτε να γνωρίζουν τη φύση του κάθε φορτίου.

Η Eurotunnel, ο φορέας λειτουργίας της Σήραγγας της Μάγχης, επιβάλλει ένα αυστηρό καθεστώς ασφαλείας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι εξαγωγείς θα πρέπει πάντοτε να είναι σίγουροι ότι τα εμπορεύματά τους συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα.

Πωλήσεις προς εμπόρους εγγεγραμμένους στα μητρώα ΦΠΑ της ΕΕ

Μία εταιρεία που αποστέλλει εμπορεύματα σε πελάτη της σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να φροντίσει αρκετά ζητήματα. Το πρώτο της μέλημα είναι να ελέγξει εάν ο αποδέκτης είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ΦΠΑ. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα ΦΠΑ.

Εάν η επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα Φ.Π.Α., η Ελληνική εταιρεία μπορεί να λογίσει στη συγκεκριμένη πώληση μηδενικό ποσοστό ΦΠΑ, εφ’ όσον ο αριθμός ΦΠΑ του αποδέκτη αναγράφεται στο εμπορικό τιμολόγιο.

Ο αριθμός καταχώρησης στα μητρώα ΦΠΑ πρέπει να έχει τον σωστό αριθμό ψηφίων.

Τα κατά τόπους Τελωνεία και οι Φορολογικές Αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν τους αριθμούς ΦΠΑ μέσα σε λίγα λεπτά ωστόσο είναι πρακτική των Φορολογικών Αρχών να μην αποκαλύπτουν τους αριθμούς ΦΠΑ.

Έχοντας λάβει το σωστό αριθμό ΦΠΑ, ο φορτωτής πρέπει να κρατήσει έγγραφη απόδειξη της εξαγωγής, η οποία είναι συνήθως ένα πιστοποιητικό φόρτωσης, μία αεροπορική φορτωτική, ένα έντυπο οδικής μεταφοράς (CMR), μία ειδοποίηση πληρωμής από Τράπεζα του εξωτερικού ή μία φωτοτυπία επιταγής.

Πίνακας πωλήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ο φορτωτής συμπληρώνει κάθε τρίμηνο ένα πίνακα πωλήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον οποίο περιέχονται λεπτομερώς όλες οι πωλήσεις προς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στα μητρώα ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα ποσά για κάθε πελάτη αθροίζονται κατά αριθμό ΦΠΑ έτσι ώστε να συμπληρώνεται ο σωστός αριθμός πεδίων.

Μόνον οι μικρότερες εταιρείες μπορούν να αποφύγουν την συμπλήρωση του πίνακα πωλήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως ακόμη και αυτές πρέπει να ζητήσουν την άδεια του Τελωνείου για να συμπληρώνουν μόνον έναν πίνακα σε ετήσια βάση.


Διακίνηση αγροτικών προϊόντων εκτός ΕΕ

Το σύστημα που ισχύει για τη διακίνηση εμπορευμάτων σε τρίτες χώρες κινείται σε πιο παραδοσιακά πλαίσια.

Τα απαιτούμενα έγγραφα συνοδεύουν πάντοτε τα διακινούμενα εμπορεύματα και πρέπει απαραιτήτως να παρουσιάζονται στους Λιμένες ή στους Αερολιμένες αναχώρησης από την Ελλάδα.

Το κύριο τελωνειακό έντυπο που απαιτείται για τις εξαγωγές είναι το Ενιαίο Διοικητικό ΄Εγγραφο (ΕΔΕ, Single Administrative Document, SAD).

Συνοπτικά τα έγγραφα που απαιτούνται για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων εκτός ΕΕ είναι:

Επίσης, όταν εξάγονται αγροτικά προϊόντα προς τρίτη χώρα τα οποία επιδοτούνται, ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να επιδοτηθεί θα πρέπει να αιτηθεί μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων την έκδοση πιστοποιητικού εξαγωγής. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση εισαγωγής κάποιων αγροτικών προϊόντων.


Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία