Διαπίστευση ΕΝ-45011

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Διαπίστευση EΝ 45011 παρέχει το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας φορέων που εκτελούν πιστοποίηση προϊόντος, διεργασιών και υπηρεσιών, προκειμένου να αναγνωρίζονται ως ικανοί και αξιόπιστοι. Η πιστοποίηση ενός προϊόντος, διεργασίας ή υπηρεσίας, αποτελεί μέσον παροχής εξασφάλισης ότι αυτό(ή), συμμορφώνεται με προδιαγραμμένα πρότυπα και σχετικά κανονιστικά έγγραφα.

Παράμετροι πιστοποίησης, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν θέματα ποσότητας, ποιότητας, ασφάλειας, καταλληλότητας για χρήση κ.ά., επομένως το πρότυπο ΕΝ 45011, καλύπτει δραστηριότητες φορέων των οποίων οι εργασίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα, τα οποία συνδυάζονται με επιτήρηση της παραγωγής ή με την αξιολόγηση και επιτήρηση του Συστήματος για την ποιότητα ή και τα δύο:

  • δοκιμές τύπου ή εξέταση,
  • δοκιμές ή ελέγχους δειγμάτων από την αγορά ή από το απόθεμα του προμηθευτού ή από συνδυασμό και των δύο,
  • δοκιμές ή ελέγχους κάθε προϊόντος ή ενός συγκεκριμένου προϊόντος, είτε αυτό είναι καινούριο ή χρησιμοποιείται ήδη,
  • δοκιμές ή ελέγχους ανά παρτίδα,
  • αξιολόγηση του σχεδιασμού.

Οι Φορείς Διαπίστευσης χρησιμοποιούν αυτό το Διεθνές Πρότυπο ως βάση για την αξιολόγηση και διαπίστευση φορέων πιστοποίησης προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών. Στην περίπτωση που ο φορέας πιστοποίησης διενεργεί δοκιμές και αναλύσεις ως μέρος της παρεχόμενης υπηρεσίας πιστοποίησης, τότε θα πρέπει να εφαρμόζει και τις σχετικές απαιτήσεις του προτύπου ISO 17025 για εργαστήρια.