Εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό ενός αιγοπροβατοστασίου [1] είναι οι παρακάτω:
- Η κατεύθυνση παραγωγής (κρεοπαραγωγή ή γαλακτοπαραγωγή)
 - Το μέγεθος της μονάδας (αρχικό, τελικό και επεκτασιμότητα)
 - Η φυλή των εκτρεφόμενων ζώων
 - Το σύστημα εκτροφής
 - Το κλίμα και το έδαφος
 - Οι ανάγκες σε εργασία και εκμηχάνιση
 - Οι οικονομικές δυνατότητες του εκτροφέα
 - Ο συγχρονισμός του οίστρου
 - Ο χρόνος απογαλακτισμού
 - Η εφαρμογή τεχνητής γαλουχίας
 - Το πρόγραμμα ανανέωσης του ποιμνίου.
 
Άλλες παράμετροι είναι οι τοπικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η διαθεσιμότητα ζωοτροφών, βοσκοτόπων, νερού, ηλεκτρικού, η ύπαρξη ζωοτεχνικών προβλημάτων (π.χ. προσαρμοστικότητα ή ασθένειες), οι υγειονομικοί κανονισμοί, η προσβασιμότητα, οι επιδοτήσεις.
Όσον αφορά στο διαχωρισμό των ζώων και την ομαδοποίησή τους, αυτό γίνεται ως εξής: Θηλυκά αλμεγόμενα ή σε ξηρά περίοδο, θηλυκά μη έγκυα, αρσενικά αναπαραγωγής, ζώα αντικατάστασης, αμνοερίφια προς πώληση, πάχυνση ή αναπαραγωγή. Η σύνθεση του πληθυσμού ενός κοπαδιού αλλάζει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης μεταβάλλεται ο αριθμός και η επιφάνεια των απαραίτητων χώρων.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εγκαταστάσεις των αιγοπροβάτων ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Αιγοπροβατοστάσια.
Βιβλιογραφία
- ↑ "Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Παναγάκης, Επίκουρος Καθηγητής Στέγασης Ζώων, Αιγοπροβατοστάσια"
 

