Εδαφοκλιματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους χαρακτήρες ποιότητας των ποικιλιών οινοποιίας και καλλιεργητική τεχνική

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εδαφοκλιματικοί παράγοντες

Το έδαφος και το κλίμα επηρεάζουν άμεσα και ισχυρά τους χαρακτήρες ποιότητας των ποικιλιών οινοποιίας και επόμενα την ποιότητα και τους χαρακτήρες των παραγόμενων οίνων. Οι φυσικομηχανικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους επιδρούν έντονα στην ποιότητα των κρασοστάφυλων. Βέβαια η άμπελος ευδοκιμεί σε κάθε τύπο εδάφους, η επιλογή όμως του πιο κατάλληλου εδάφους συναρτάται και με τον προορισμό και τον σκοπό καλλιέργειας, αν δηλ. η παραγωγή προσανατολίζεται προς την ποιότητα ή την ποσότητα. Εδάφη επικλινή, χαλικώδη, με καλό αερισμό, που μπορούν να θερμαίνονται καλά, προερχόμενα από αργιλλοσχιστολιθικά, πυριτικά, ασβεστολιθικά πετρώματα είναι κατάλληλα για ποιότητα παραγωγής. Αντίθετα εδάφη πεδινά, υγρά, αμμώδη ή πηλώδη, πλούσια σε οργανική ύλη είναι κατάλληλα για ποσότητα παραγωγής. Από τους συντελεστές του κλίματος η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια, κατά κύριο λόγο αλλά και η βροχόπτωση και η ατμοσφαιρική υγρασία παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην απαργωγή οίνων ποιότητας. Η ομαλή πορεία της θερμοκρασίας και της ηλιοφάνειας, κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των σταφυλιών συντελεί στον εμπλουτισμό τους σε σάχαρα, την αύξηση της οξύτητας και την ανάπτυξη του επιθυμητού χρώματος και αρώματος. Ακραίες τιμές των μετεωρολογικών μεταβλητών οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Πρέπει να τονιστεί ότι ο συνδυασμός των εδαφοκλιματικών συντελεστών είναι δυναμικός και μια και η αυτή ποικιλία μπορεί να παράγει διαφορετική ποιότητας προϊόντα σε διαφορετικά εδαφοκλιματικά συστήματα. Η δυναμικότητα δε μιας ποικιλίας, απέναντι στους παράγοντες αυτούς, προσδιορίζει και την αμπελοκομική αξία της.

Καλλιεργητική τεχνική

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης καλλιεργητικής τεχνικής, όπως εκφράζεται με τις ετήσιες καλλιεργητικές φροντίδες συμβάλλουν στον προσανατολισμό της παραγωγής στην κατεύθυνση της ποιότητας ή της ποσότητας. Το σχήμα μόρφωσης και το κλάδεμα καρποφορίας, η εποχή και η αυστηρότητα των χλωρών κλαδευμάτων, η ποσότητα και το είδος των λιπασμάτων, η αποτελεσματικότητα της φυτοπροστασίας, ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου τρυγητού και ο χειρισμός των σταφυλιών κατά και μετά τον τρυγητό, είναι κρίσιμα σημεία, που απιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην προσπάθεια παραγωγής οινικών προϊόντων ποιότητας. Το ύψος του φορτίου επιδρά έντονα στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, αφού αυτές οι δύο έννοιες είναι αντίθετες. Η ποιότητα ακόμη των σταφυλιών επηρεάζεται ισχυρά από τις προσβολές της αμπέλου από ζωϊκούς εχθρούς και ασθένειες. Γλεύκος που προέρχεται από σταφύλια που προσβλήθηκαν από ευδεμίδα, είναι πλούσια σε οξέα και πτωχά σε σάχαρα, ενώ εκείνο που προήλθε από σταφύλια που υπέστησαν προσβολή από ωΐδιο ή περονόσπορο είναι πτωχά και ζυμώνονται δύσκολα. Τέλος, από τις καλλιεργητικές επεμβάσεις ιδιαίτερη , καθοριστική σημασία έχει ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου τρυγητού. Κριτήρια προσδιορισμού για τις ποικιλίες οινοποιίας αποτελούν ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλιών και ο τύπος του παραγόμενου οινικού προϊόντος. Ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλιών προσδιορίζεται από την περιεκτικότητά τους σε σάχαρα και οξέα. Οι ουσίες αυτές πρέπει να βρίσκονται όχι μόνο σε αρκετές ποσότητες αλλά και σε αρμονική σχέση μεταξύ τους.