Εκτροφή ωοπαραγωγών ορνίθων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αποράμφωση
Πτερόρροια
Κλασικοί κλώβοι

Το σύστημα εκτροφής [1] ωοπαραγωγών ορνίθων γίνεται με εξειδικευμένο ζωικό υλικό (όπως με υβρίδια ωοπαραγωγής, π.χ. Hy-Line, Hisex κ.λπ.), η διάρκεια εκτροφής είναι 80 με 110 εβδομάδες. Οι αποδόσεις φτάνουν τα 350 αυγά στις 80 εβδομάδες.

Η εκτροφή ωοπαραγωγών ορνίθων γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Επί δαπέδου σε στρωμνή εξ' ολοκλήρου,
  • επί δαπέδου σε στρωμνή σε συνδυασμό με εσχαρωτό δάπεδο,
  • επί δαπέδου σε στρωμνή σε συνδυασμό με ορνιθώνες και
  • σε κλωβοστοιχείες.

Αυτός ο τύπος εκτροφής χωρίζεται σε 2 φάσεις:

  1. Στην ανάπτυξη (που διαρκεί από 0 έως 17 εβδομάδες) και
  2. στην παραγωγή (18 εβδομάδες-απομάκρυνση).

Στη φάση ανάπτυξης η εκτροφή γίνεται είτε επί δαπέδου, είτε σε κλωβοστοιχείες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται προετοιμασία του θαλάμου που περιλαμβάνει σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση, μυοκτονία-εντομοκτονία, τοποθέτηση στρωμνής (επί δαπέδου), τοποθέτηση φύλλων χαρτιού στο δάπεδο της κλωβοστοιχείας έως την 7-10η ημέρα (σε κλωβοστοιχείες), έλεγχο εξοπλισμού για καλή λειτουργία (ταΐστρες, ποτίστρες, θερμομητέρες, θερμόμετρα κ.λπ.), 24h πριν την άφιξη των νεοσσών ο θάλαμος θερμαίνεται και είναι πλήρης εξοπλισμού και τροφής.

Οι φωλιές στην επί δαπέδου εκτροφή τοποθετούνται στην περιφέρεια (ή κατά περίπτωση στο κέντρο) του θαλάμου, πρέπει να εξασφαλίζεται χαμηλό φωτισμός, ησυχία και απομόνωση για αποφυγή γέννησης αυγών στη στρωμνή που αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας των αυγών.

Η θερμοκρασία και η υγρασία είναι αντίστοιχες της εκτροφής των κρεοπαραγωγών ορνίθων. Προσοχή πρέπει να δίνεται στην εξασφάλιση της σχετικής υγρασίας στις κλωβοστοιχείες αφού λείπει η στρωμνή που κατά μία έννοια ρυθμίζει το επίπεδό της.

Ο φωτισμός επηρεάζει τη δραστηριότητα των ορνίθων, ρυθμίζει την ανάπτυξή τους, επηρεάζει την ηλικία ενήβωσης και εισαγωγής στην παραγωγική ηλικία. Με το πρόγραμμα φωτισμού επιδιώκεται η ρύθμιση της εισόδου στην παραγωγή στην κατάλληλη ηλικία και βάρος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε υβριδίου, με επίδραση στο σωματικό βάρος της ενήλικης όρνιθας και κατά συνέπεια στο μέγεθος του αυγού.

Η πτερόρροια είναι μια φυσιολογική διαδικασία αντικατάστασης του πτερώματος που πραγματοποιείται φυσιολογικά κάθε χρόνο, τους φθινοπωρινούς μήνες, υπό την επίδραση της μείωσης της διάρκειας της φωτεινής περιόδου. Διαρκεί 4-8 εβδομάδες και συνοδεύεται από μείωση ή και διακοπή της ωοπαραγωγής.

Υπάρχει και η τεχνητή πτερόρροια όπου με την εφαρμογή της προκαλείται διακοπή της ωοπαραγωγής ώστε να ανανεωθεί το γεννητικό σύστημα και έτσι επιτυγχάνεται παράταση της παραγωγικής ζωής των ορνίθων από τις 80 στις 110 εβδομάδες καθώς και ρύθμιση της παραγωγής, χρονικά, με βάση τη ζήτηση και τις τιμές των αυγών.

Στο pdf που ακολουθεί παρατίθενται αναλυτικές πληροφορίες για το σύστημα εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων καθώς και φωτογραφικό υλικό.



Βιβλιογραφία

  1. Σύστημα εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων