Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Μαντηλάρι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαντηλάρι

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας στις περιοχές των Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λασηθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Απαντάται και με τα συνώνυμα Κουντούρα μαύρη, Δουμπραίνα μαύρη, Μαντηλαριά.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, πεντάκολπο, πεντάλοβο, παχύ, σκληρό ανθεκτικό. Η άνω επιφάνεια του ελάσματος είναι βαθυπράσινη, λεία, ενώ η κάτω έχει χρώμα καστανό εξαιτίας του πυκνού βαμβακώδους χνοασμού. Ο μισχικός κόλπος έχει σχήμα λύρας ή V κλειστό. Το σταφύλι είναι μέτριο έως μεγάλο, απλό κωνικό ή κυλινδροκωνικό και έντονα πυκνόρραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, σχεδόν σφαιρική, καλυμμένη από μεγάλες ποσότητες κηρώδους ανθηρότητας. Η επιδερμίδα είναι παχιά, σκληρή με χρώμα σκούρο μπλε.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπελιού, παραγωγική, μέσης πρωιμότητας (πλήρης ωρίμανση από αρχές Σεπτέμβρη), δίνει γλεύκος περιεκτικότητας σε σάχαρα έως 22% και σε οξύτητα 5 0/00 σε τρυγικό ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ποικιλίας η μεγάλη περιεκτικότητα των ραγών σε ταννίνη και χρωστικές (μία από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ερυθρές ποικιλίες). Εξαιτίας της ιδιότητας αυτής το γλεύκος χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του χρώματος του γλεύκους άλλων ποικιλιών, όπως είναι το Κοτσιφάλι, το Αθήρι, το Ασύρτικο κ.λπ.