Εντομοαπωθητικά εκχυλίσματα φυτών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η αξία των παρασκευασμάτων από ζιζάνια, που θα αναφερθούν παρακάτω, οφείλεται στην ισχυρή ευοσμία τους από τα αιθέρια έλαια που περιέχουν, τα οποία κρατούν σε απόσταση τα βλαβερά μικροζωύφια και τρωκτικά, από τα φυτά που καλλιεργούμε και ενδείκνυνται η χρησιμοποίησή τους για προστασία των φυτών στη βιολογική γεωργία. Τα σπουδαιότερα από αυτά τα ζιζάνια είναι τα εξής:

  • Τσουκνίδα

Το εκχύλισμά της χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τις μελίγκρες, καθώς επίσης και ως δυναμωτικό των καλλιεργούμενων φυτών. Συνίσταται η χρήση των ειδών: Urtica dioica (δίοικος), Urtica urens (καυστική) και Urtica pilulifera (σφαιροφόρος).

  • Πολυκόμπι

Το διάλυμα από πολυκόμπι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων, και συνδυασμένο με άλλα υλικά, για την αντιμετώπιση απομυζητικών και φυλλοφάγων εντόμων. Συνιστάται η χρήση μόνο του είδους Equisetum arvense.

  • Φτέρη

Διάλυμα φτέρης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει ψώρες και αφίδες. Συνιστάται η χρησιμοποίηση της Pteridium aquilium (φτέρη η αέτειος).

  • Χαμομήλι

Το εκχύλισμά του χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό λίπασμα στα κηπευτικά, σαν αντιμυκητικό φάρμακο, καθώς επίσης και σαν ενισχυτικό για τη χουμοποίηση της κοπριάς. Συνιστάται η χρησιμοποίηση του είδους Μαtricaria chamomilla.

  • Μελισσόχορτο

Έμβρεγμα από Melissa officinalis χρησιμοποιείται για την προστασία από ψείρες και μικρά έντομα. Το μελισσόχορτο είναι ένα φυτό που απαντάται σε όλη την Ελλάδα. Το έμβρεγμα από μελισσόχορτο χρησιμοποιείται σαν λίπασμα και γενικά σαν δυναμωτικό. Συνιστάται η χρησιμοποίηση του είδους Symphytum officinale.

  • Αψίθια

Το έκχυμά της χρησιμοποιείται σαν εντομοαπωθητικό. Συνιστάται η χρησιμοποίηση του είδους Artemisia absinthium, το οποίο είναι φυτό με δυνατή και βαριά οσμή, καθώς και με πικρή γεύση. Το παρασκεύασμα αυτό χρησιμοποιείται σαν απωθητικό ράντισμα για μυρμήγκια, αφίδες, κάμπιες, τετράνυχο, κ.λ.π.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Βιολογική γεωργία", Πρόγραμμα Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς - ΑΤΕΙ Πειραιά: Επιστημονική υποστήριξη νέων αγροτών, Επιστημονική ομάδα έργου: Δημήτριος Τσελές - Καθηγητής - επιστημονικός υπεύθυνος, Ασπασία Ευθυμιάδου - Λέκτορας Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Γκούλτα - γεωπόνος