Επιλόχεια υπασβεστιαιμική πάρεση των προβάτων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η αιτιολογία αυτής της νόσου [1] είναι όπως την αντίστοιχη νόσο των βοοειδών. Η νόσος εμφανίζεται με μορφή ενζωοτική, δηλαδή με κάποιο αριθμό κρουσμάτων σε μια εκτροφή και σε ποσοστό 5-30%. Συμβαίνει 6-7 εβδομάδες πριν έως 10-11 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η εμφάνιση της νόσου είναι αιφνίδια, μέσα σε 24 ώρες προσβάλλει έναν αριθμό προβάτων και ιδιαίτερα, όταν γίνεται μια απότομη αλλαγή της τροφής, το κούρεμ, μεταφορά των ζώων κ.λπ.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι ελαφρά υπερδιέγερση, μυϊκοί τρόμοι και δυσκινησία. Στη συνέχεια παρουσιάζεται κατήφεια, αδυναμία ανέγερσης και συχνά με τα οπίσθια άκρα εκτεταμένα προς τα πίσω, τυμπανισμός και πνευμονική αναρρόφηση τροφών και έξοδός τους από τα ρουθούνια, απλανές βλέμμα, κώμα και σε 8-36 ώρες επέρχεται ο θάνατος.

Η διάγνωση στηρίζεται στα παραπάνω συμπτώματα. Η διαφορική διάγνωση από την τοξαιμία εγκυμοσύνης είναι δύσκολη.

Για τη θεραπεία γίνεται χορήγηση ενδοφλεβίως, υποδορίως ή ενδοπεριτοναϊκώς γλυκονικού ασβεστίου και μαγνησίου, όπως στα βοοειδή. Η πρόληψη είναι ίδια όπως στα βοοειδή.

Στις αίγες η νόσος είναι όπως περιγράφεται και στα πρόβατα παραπάνω.

Πρέπει όμως να δίνεται προσοχή στη θεραπεία. Το γλυκονικό ασβέστιο δεν πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως, αλλά μόνο υποδορίως. Η ενδοφλέβια έγχυση ασβεστίου προκαλεί το θάνατο της αίγας.
Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα