Εργαλεία αλιείας οστράκων, κοραλλιών και σπόγγων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αργαλειός

Συρόμενο εργαλείο για την αλιεία οστράκων. Ο αργαλειός [1] αποτελείται από μεταλλικό τριγωνικό πλαίσιο μετρούμενης μέγιστης διατομής δύο (2) εκατοστών μεγίστου μήκους βάσης 1,20 μέτρων. Εάν η βάση φέρει οδόντωση το μήκος αυτής δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από τρία (3) εκατοστά και η απόσταση μεταξύ των οδόντων τουλάχιστον 1,5 εκατοστά.

Το χρησιμοποιούμενο δίχτυ για τη συλλογή των οστράκων που προσαρμόζεται στον αργαλειό, δεν επιτρέπεται να είναι μεταλλικό, το άνοιγμα ματιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 χιλιοστά μετρούμενο κατά πλευρά τετραγώνου και το συνολικό βάρος του αργαλειού μέχρι 12 κιλά.

Το συνολικό μήκος του σάκου του αργαλειού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1,50 μέτρα.

Το εργαλείο αυτό αλιεύει συρόμενος από κινούμενο σκάφος με σχοινί που δεν επιτρέπεται να είναι μεταλλικό. Κάθε σκάφος που είναι εφοδιασμένο με σχετική άδεια, πρέπει να φέρει και να χρησιμοποιεί μόνο έναν αργαλειό.

Τσουγκράνα

Η τσουγκράνα αποτελείται από μεταλλικό στέλεχος (βάση) μήκους 30 εκατοστών και πλάτους 2 εκατοστών. Η βάση του στελέχους φέρει οδόντωση, το μήκος της οποίας δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από 3 εκατοστά και η απόσταση μεταξύ των οδόντων τουλάχιστον 3 εκατοστά. Διά των δύο άκρων του το στέλεχος, μέσω μεταλλικής ημικυκλικής στεφάνης συνδέεται κάθετα με μακρύ ιστό (κοντάρι) μήκους μέχρι 5 μέτρα.

Το χρησιμοποιούμενο δίχτυ για τη συλλογή των οστράκων, που προσαρμόζεται στη τσουγκράνα, δεν επιτρέπεται να είναι μεταλλικό, το άνοιγμα του ματιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 χιλιοστά, μετρούμενο κατά πλευρά τετραγώνου.

Η τσουγκράνα αλιεύει όστρακα συρόμενη με τα χέρια, χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου.

Μεταλλική ράβδος

Μεταλλική ράβδος συρόμενη από το σκάφος το πολύ τριών (3) μέτρων και μία ανά σκάφος.

Τεχνικά στοιχεία:

  • Βάρος μεταλλικής ράβδου 100-150 Kg
  • Μήκος μεταλλικής ράβδου έως 3 μέτρα.
  • Δίχτυα: Κομμάτια διχτυών οπουδήποτε ανοίγματος που δένονται στη ράβδο.

Αρχή λειτουργίας:

Το εργαλείο αυτό σέρνεται με σχοινί (κάβο) από το σκάφος το οποίο κινείται, εφαπτόμενη στο βυθό. Σπάζει στο πέρασμά της τα κοράλλια, τα οποία στη συνέχεια επικολλόνται στα δίχτυα που είναι προσδεμένα στη μεταλλική ράβδο.

Αυγό του Κολόμβου

Ωοειδές συρόμενο εργαλείο και ένα ανά σκάφος.

Τεχνικά στοιχεία:

  • Μάρμαρο σχήματος ωοειδές βάρους 100-150 Kg, στο οποίο προσδένονται δίχτυα.
  • Μήκος διχτυών μέχρι 10 μέτρα.
  • Δίχτυα: Κομμάτια δικτύων οποιουδήποτε ανοίγματος που δένονται στη ράβδο.

Γκαγκάβα

Η γκαγκάβα [1] ή γαγκάβα ή ακόμη και δράγα είναι ένα συρόμενο επαγγελματικό αλιευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως για σπογγαλιεία και οστρακαλιεία. Από τη χρήση του εργαλείου αυτού παίρνει την ονομασία και το σκάφος από το οποίο επιχειρείται αλιεία.

Το εργαλείο αυτό αποτελείται από ένα σιδερένιο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πλαίσιο (τελάρο) που φέρεται κάθετα σε άλλο οριζόντιο όμοιό του μήκους 2 μ. και πλάτους 0,50 μ. Από τις μπροστινές γωνίες του οριζόντιου και από το άνω μέσο του κάθετου τελάρου φέρονται σιδερένιοι ράβδοι που ενώνονται όλες μαζί σε απόσταση 2 μ. Στο σημείο αυτό υπάρχει ο κρίκος ρυμούλκησης. Περιμετρικά στο πίσω μέρος του κάθετου τελάρου εφαρμόζεται δικτυωτός σάκκος από χοντρό δίχτυ μήκους μέχρι 10 μ. με άνοιγμα ματιών (από κόμπο σε κόμπο) 15 περίπου εκατοστά.

Το εργαλείο αυτό ρίχνεται στη θάλασσα σε περιοχές με ομαλούς βυθούς, σε μικρά ή μεγαλύτερα βάθη (μέχρι 60 οργυιές) και ρυμουλκείται αργά από μηχανοκίνητο αλιευτικό σκάφος με σχοινί ή συρματόσχοινο που έχει προσδεθεί στο κρίκο του, όπως ακριβώς σύρεται το δίχτυ της μηχανότρατας. Κατά τη διαδρομή της η γκαγκάβα μαζεύει στο σάκκο της σφουγγάρια, κοράλλια, στρείδια, αλλά και ό,τι άλλο ανθρωπογενές αντικείμενο συναντήσει στο βυθό.

Η διαφορά του εργαλείου αυτού από εκείνο του αργαλιού είναι ότι το τελευταίο ρίχνεται από ακίνητο (αγκυροβολημένο) σκάφος και ανασύρεται με τη βοήθεια του αργανέλου που βρίσκεται στο σκάφος.

Αν και το εργαλείο αυτό αποτελεί ένα παραδοσιακό τρόπο αλιείας, και ειδικά σπογγαλιείας, που όμως χρόνο με τον χρόνο εξαφανίζεται, θεωρείται από πολλούς ότι τελικά είναι καταστρεπτικό μέσο αλιείας επειδή ξύνει το βυθό και καταστρέφει τη τραγάνα και τον γόνο των ψαριών.

Η επαγγελματική αλιεία με τέτοιο εργαλείο επιτρέπεται μόνο κατόπιν συγκεκριμένης για το εργαλείο αυτό αδείας, ενώ αντίθετα, στην ερασιτεχνική αλιεία η μέθοδος αυτή είναι απαγορευμένη.




Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 Ιστοσελίδα Λιμενικό σώμα, Εργαλεία αλιείας οστράκων, κοραλλιών και σπόγγων