Εχθροί αλεξανδρινού τριφυλλιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Φυτονόμος (Phytonomus variabilis)

Ο φυτονόμος είναι ένα εχθρός των τριφυλλιών. Πρόκειται για το ίδιο έντομο που προσβάλλει και το λειμώνιο τριφύλλι.

Για περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτόν τον εχθρό αλλά και για την αντιμετώπισή του, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Φυτονόμος (Phytonomus variabilis).

Άπιο (Apion aprins)

Το Άπιο (Apion pisi) είναι μικρό κολεόπτερο (μήκους 2-3mm) με μαύρο ρύγχος και χρωματισμό σκούρο μπλε προς μαύρο. Διαχειμάζει όπως και ο φυτονόμος. Τα τέλεια δραστηριοποιούνται νωρίς την άνοιξη και προκαλούν μικρές διαβρώσεις (τρύπες), μη περιμετρικές στα τρυφερά φύλλα. Γεννά τα αυγά του κατά προτίμηση στους ανθοφόρους οφθαλμούς, τους οποίους κατατρώνε στη συνέχεια οι προνύμφες. Τα προκύπτοντα τέλεια έντομα τρέφονται με το φύλλωμα. Αρχές Ιουνίου μεταναστεύουν σε ορεινές περιοχές και επανέρχονται στην καλλιέργεια το Σεπτέμβριο. Έχει μία γενεά το έτος.

Η καταπολέμηση αυτού του εχθρού γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στην περίπτωση του φυτονόμου.

Προσβάλει επίσης και την καλλιέργεια της μηδικής καθώς και την καλλιέργεια της μπιζελιάς.

Βρούχος

Ο βρούχος είναι ένα πολύ μικρό έντομο με μέγεθος γύρω στα 2 με 3 χιλιοστά. Ανήκει στην οικογένεια των Κολεοπτέρων. Εκτός απ' τα τριφύλλια, όπου οι προνύμφες τρέφονται με το εσωτερικό του σπόρου, προκαλεί μεγάλες ζημιές και στα όσπρια και μειώνει την ποιότητά τους. Προτιμά κουκιά, φακές, φασόλια, ρεβίθια. Το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά του στους λοβούς των οσπρίων όταν είναι χλωρά και η προνύμφη, κατά την εκκόλαψή της, φτάνει στο σπέρμα με το ισχυρό της ρύγχος και καταστρέφει τον καρπό καθώς τρέφεται από αυτόν.

Για την καταπολέμηση αυτού του εχθρού συνιστάται ένας ψεκασμός την άνοιξη όταν πετούν τα τέλεια έντομα με ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο και ένας δεύτερος ψεκασμός κατά την άνθηση με εντομοκτόνο μη τοξικό για τις μέλισσες.