Εχθροί αραχίδας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τετράνυχος

Το ακάρεο του τετράνυχου

Ο Τετράνυχος, θεωρείται ο πιο σημαντικός εχθρός της αραχίδας στη χώρα μας και το πιο εμφανές σύμπτωμα της προσβολής είναι ο σχηματισμός λεπτού ιστού, σαν της αράχνης, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Πρόκειται για τον ίδιο εχθρό που προσβάλλει και το φυτό της σόγιας καθώς και άλλες καλλιέργειες.

Σιδηροσκώληκες

Σιδηροσκώληκας

Οι σιδηροσκώληκες προκαλούν ζημιές κατά το φύτρωμα των φυτών της αραχίδας.

Οι εχθροί αυτοί ζουν στο έδαφος και τρέφονται με σπόρους, ρίζες και οργανική ύλη. Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες την άνοιξη. Εκείνη την περίοδο αναπτύσσονται και προτιμούν να τρέφονται με σπόρους λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Οι προνύμφες του σιδηροσκούληκα εντοπίζουν τους σπόρους από το CO2 που παράγουν κατά τη διάρκεια της βλάστησης. Μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα μικρά φυτά την άνοιξη.

Οι σιδηροσκούληκες τρέφονται από τις ρίζες και τους σπόρους (που βλαστάνουν) των δημητριακών και άλλων φυτών, όπως την πιπεριά, την πατάτα, την μελιτζάνα, το μαρούλι, το αντίδι, τον άνηθο, τη σίκαλη, τη βρώμη, τη σόγια, τον μάραθο, το ζαχαρότευτλο κ.ά.

Τα χωράφια θα πρέπει να στραγγίζουν καλά με επιφανειακά αλλά και υπόγεια αρδευτικά έργα. Το σκάλισμα του χωραφιού την άνοιξη μπορεί να μειώσει τον πληθυσμό του εντόμου. Αυτό γιατί τα σιδηροσκούληκα είναι πολύ ευπαθή σε μηχανικές ζημιές κατά την διάρκεια των προνυμφικών τους σταδίων.

Αγρότιδες

Οι Αγρότιδες είναι ένας απ' τους εχθρούς της Αραχίδας

Οι αγρότιδες (ή κοφτοσκούληκα ή καραφατμέ) (agrotis spp) ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων. Είναι πολυφάγες. Όλα τα φυτά που έχουν τρυφερό βλαστό μπορούν να είναι ξενιστές τους. Οι νεότερες προνύμφες είναι πιο ευαίσθητες στα εντομοκτόνα από τις μεγαλύτερες, έτσι ο καλός συγχρονισμός είναι πολύ σημαντικός. Ψεκασμός στο μέσο της νύχτας με αποτελεσματικά τοξικά εντομοκτόνα (Χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες, τοπικά - διασυστηματικά, οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα και συνθετικές πυρεθρίνες) μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αποτελεσματικό έλεγχο.

Οι αγρότιδες στην αραχίδα προκαλούν ζημιές στα νεαρά φυτά κατά το φύτρωμα και στους λοβούς πριν από τη συγκομιδή.