Εχθροί κενάφ

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Έντομα εδάφους

Οι βασικότεροι εντομολογικοί εχθροί της καλλιέργειας του κενάφ είναι οι σιδηροσκούληκες οι οποίοι τρέφονται από το σπόρο και τους νεαρούς βλαστούς, καθώς και από τις αγροτίδες. Τα έντομα αυτά βρίσκονται στο έδαφος και προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στο κενάφ. Λεπτομερής ανάλυση για τα έντομα αυτά έχει πραγματοποιηθεί στα ζαχαρότευτλα, όπου η δράση τους καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους ισχύουν και στην περίπτωση του κενάφ.
Θρίπες

Οι θρίπες, τα μικρά αυτά πολυφάγα έντομα, προσβάλλουν τα νεαρά φύλλα της καλλιέργειας του κενάφ. Η δράση και η αντιμετώπιση του θρίπα αναλύονται εκτενώς στη φασολιά.
Αφίδες

Οι αφίδες σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έγιναν, προσβάλλουν την καλλιέργεια του κενάφ και δημιουργούν υπερπλασίες στα όργανα, όπως συμβαίνει έντονα και στην αγριαγκινάρα.
Πράσινο σκουλήκι

Το πράσινο σκουλήκι αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους εχθρούς της καλλιέργειας του κενάφ όπου τρέφεται απ' όλα τα μέρη του φυτού. Η δράση του πράσινου σκουληκιού καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής του που ισχύουν στο βαμβάκι, ισχύουν και στο κενάφ.
Νηματώδεις

Οι νηματώδεις του γένους Meloidogyne προσβάλλουν την καλλιέργεια του κενάφ. Είναι μικροσκοπικοί σκώληκες με μήκος 0,15cm, που βρίσκονται στο έδαφος και στη συνεχεία εισέρχονται μέσα στις ρίζες. Η καταπολέμηση τους πραγματοποιείται βασικά είτε χημικά με την εφαρμογή οργανοφωσφορικών και την απολύμανση εδάφους, είτε με αμειψισπορά και χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Αναλυτικά για το πως δρουν αλλά και το πως αντιμετωπίζονται, μπορούμε να ανατρέξουμε στην προσβολή των νηματωδών στη φασολιά.
[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα, των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.