Εχθροί του σόργου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Διάφορα έντομα εδάφους

Τα μηρμύγκια είναι ένας απ' τους εχθρούς του σόργου

Ένας απ' τους εχθρούς του σόργου όσο αφορά στους σπόρους και τα φυτάρια είναι τα διάφορα έντομα του εδάφους, όπως κολεόπτερα (Tenebrionidae, σιδηροσκώληκες (Agriotes spp.) που προσβάλλουν επίσης και τον αραβόσιτο), μηρμύγκια, κ.τ.λ.


Σεσάμια (Sesamia cretica, S. calamistis)

Οι κάμπιες προσβάλλουν το στέλεχος και παρεμποδίζουν την εμφάνιση των ταξιανθών

Οι κάμπιες προσβάλλουν το στέλεχος και παρεμποδίζουν την εμφάνιση των ταξιανθών. Σε όψιμες προσβολές οι ταξιανθίες σπάζουν. Συνιστάται καταστροφή των προσβεβλημένων φυτειών σόργου. Η χημική καταπολέμηση είναι αρκετά δύσκολη, όπως και στον αραβόσιτο.

Πράσινο σκουλήκι (Heliothis zeae, H. obsoleta)

Οι κάμπιες προσβάλλουν τα φύλλα ή τους αναπτυσσόμενους καρπούς.

Οι κάμπιες προσβάλλουν τα φύλλα ή τους αναπτυσσόμενους καρπούς του σόργου. Αντιμετωπίζεται όπως και στην περίπτωση του αραβόσιτου.

Μυΐγα του σόργου (Atherigona spp.)

Οι προνύμφες τρώνε τα φύλλα, εισδύουν στο στέλεχος και καταστρέφουν το κορυφαίο μερίστωμα.

Αποτελεί πρόβλημα ιδίως στη Μ. Ανατολή, Αφρική και Ινδία. Οι προνύμφες τρώνε τα φύλλα του σόργου, εισδύουν στο στέλεχος και καταστρέφουν το κορυφαίο μερίστωμα. Τα φυτά αδελφώνουν και παράγουν ατροφικές ταξιανθίες. Υπάρχουν ανθεκτικές ποικιλίες αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και διασυστηματικά εντομοκτόνα.
Τα πουλιά

Τα πουλιά καταναλώνουν περίπου 20g σπόρου/ημ. το καθένα.

Τα πουλιά αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για την καλλιέργεια του σόργου (καταναλώνουν περίπου 20g σπόρου/ημ. το καθένα) και η αντιμετώπισή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.