Εχθρός πεπονιάς Ηλέμεια

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δράση κάμπιας Ηλεμείας στους βλαστούς των σπορόφυτων

Η κάμπια αυτή είναι γνωστή σε όλες τις εύκρατες ζώνες σε όλη τη γη. Αυτό το έντομο είναι συνήθως πρόβλημα κατά τη διάρκεια ψυχρών και υγρών περιόδων και σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία. Δημιουργεί οπές στους σπόρους ή στις ρίζες των φυτών και αργότερα τα φυτά καταστρέφονται. Οι κάμπιες ανοίγουν οπές στους σπόρους στις ρίζες και στους βλαστούς των σπορόφυτων. Οι σπόροι συνήθως υποκύπτουν και σε δευτερογενείς σήψεις και αδυνατούν να βλαστήσουν. Τα σπορόφυτα συχνά μαραίνονται και πεθαίνουν λόγω έλλειψης νερού. Τα σπορόφυτα που επιζούν είναι καχεκτικά και ευπαθή σε άλλα προβλήματα.

Κάθε άσπρο μακρόστενο αυγό έχει σκληρή επιφάνεια και έχει περίπου 1mm μήκος. Η προνύμφη αποτελείται από 12 τμήματα, είναι υπόλευκη και έχει μήκος 5-7mm όταν ωριμάσει. Είναι χωρίς πόδια, με ανθεκτικό δέμα και με μυτερό κεφάλι και στρογγυλή ουρά. Η τελευταία επιδερμίδα της προνύμφης σκληραίνει για να σχηματιστεί το κουκούλι (περίπου 5 mm σε μήκος), μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η πούπα. Το υπόλευκο κουκούλι βαθμιαία γίνεται κόκκινο-καστανό καθώς η πούπα ωριμάζει. Το τέλειο Hylemya platura είναι μια μύγα. Αυτή η γκρι με μαύρα πόδια μύγα έχει τρίχες στο σώμα της και μήκος περίπου 5 mm.

Οι κάμπιες διαχειμάζουν στο έδαφος ως πούπες. Οι ώριμες μύγες εμφανίζονται από τα κουκούλια τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και δραστηριοποιούνται στην επιφάνεια του εδάφους. Για κάποιο χρονικό διάστημα τα ενήλικα τρέφονται από το νέκταρ και τα μελιτώματα των φυτών. Στο τέλος αυτής της περιόδου, κάθε γονιμοποιημένο θηλυκό αρχίζει να εναποθέτει κατά μέσο όρο 270 αυγά, μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες, σε υγρό έδαφος. Το φρεσκοκαλλιεργημένο έδαφος, αγροί με νεκρούς σπόρους ή υπολείμματα φυτών και οργανική λίπανση προσελκύουν την εναπόθεση αυγών από τα θηλυκά. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 7-9 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία. Οι κάμπιες αναπτύσσονται σε τρία προνυμφιακά στάδια. Αφού τραφεί 1-3 εβδομάδες, η προνύμφη διαρρηγνύει το έδαφος σε βάθος 16cm για να περάσει το στάδιο της πούπας. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει 7-26 ημέρες ή όλο το χειμώνα. Κάθε χρόνο αναπτύσσονται 3-5 γενιές. Οι ψυχρές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις από κάμπιες. Οι γενιές που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου είναι οι πιο άφθονες και οι καταστρεπτικές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μόνο περιορισμένος αριθμός ενηλίκων επιζεί.

Για την καταπολέμηση των Hylemya platura στον αγρό ή στα λαχανοκομικά φυτά, αβαθής σπορά σε καλά προετοιμασμένη σποροκλίνη, αρκετά όψιμη για καλή βλάστηση των σπόρων είναι ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι ζημιές. Παλιά υπολείμματα φυτών και ζιζανίων πρέπει να ενσωματώνονται στο έδαφος μερικές εβδομάδες πριν τη σπορά έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για αποσύνθεση. Μπορεί να γίνει συνδυασμός επικαλυμμένων σπόρων με νηματοκτόνα και εντομοκτόνα ή εφαρμογές εντομοκτόνων στο έδαφος για να αποφευχθούν οι ζημιές από τις κάμπιες.