Εχθρός πεπονιάς Χρύσωπας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Diabrotica undercimpuncta
Acalymma trivittatum
Diabrotica balteata

Τα σκαθάρια Acalymma trivittatum, Diabrotica undercimpuncta, Diabrotica balteata είναι εγχώρια έντομα και συναντώνται σε όλο τον κόσμο. Προκαλούν τέσσερις διαφορετικές ζημιές, που είναι καταστροφή σπορόφυτων, καταστροφή φυλλώματος και άνθους, φαγώματα στη ρίζα, και μετάδοση της ασθένειας βακτηριακή μάρανση.

Τα ενήλικα και οι προνύμφες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα πεπόνια. Τα σκαθάρια αυτά είναι υπεύθυνα για οικονομική ζημιά. Τα σκαθάρια τρέφονται από τους βλαστούς, το φύλλωμα και τα άνθη του φυτού. Τα σκαθάρια τρέφονται απ τους βλαστούς ώσπου αυτοί να γίνουν λιγότερο ελκυστικοί, επειδή σκληραίνουν, έπειτα είναι φανερή μεγαλύτερη ζημιά στο φύλλωμα. Η θρέψη αρχίζει από το κάτω μέρος των κοτυληδόνων. Αν ο πληθυσμός των σκαθαριών είναι υψηλός κατά το στάδιο της μεταφύτευσης μπορεί να υπάρχουν απώλειες.

Η προνύμφη μπορεί να τρέφεται από όλα τα υπόγεια μέρη του φυτού και συνήθως προκαλεί ασήμαντες ζημιές. Σπάνια η προνύμφη προκαλεί άμεση ζημιά στο καρπούζι και το πεπόνι. Αυτό είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί όταν έχουμε υπερβολική υγρασία και η προνύμφη τρέφεται με το τμήμα του καρπού που έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια του εδάφους. Η πιο σημαντική συνέπεια της ζημιάς από τις προνύμφες είναι η εισαγωγή δευτερογενών οργανισμών που προκαλούν ασθένειες.

To Acalymma trivittatum διαχειμάζει ως ενήλικο κάτω από τα φύλλα ή σε πυκνό χόρτο και εμφανίζεται στην αρχή της άνοιξης. Δυο εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ωριμάζει και εναποθέτει αυγά. Αυτά τα πορτοκαλοκίτρινα αυγά βρίσκονται στο έδαφος, στη βάση των ξενιστών φυτών και εκκολάπτονται μέσα σε 10 ημέρες. Μετά την εκκόλαψη η προνύμφη φωλιάζει στο έδαφος και αρχίζει να τρέφεται από τις ρίζες. Περίπου στα μέσα του καλοκαιριού (Αύγουστο) η προνύμφη πουπάζει στο έδαφος. Δυο βδομάδες αργότερα, εμφανίζεται μια νέα γενιά. Αναφέρεται ότι κάθε χρόνο έχουμε δυο γενιές. Ακόμη, τα ενήλικα που διαχειμάζουν μεταφέρουν ένα βακτήριο που προκαλεί την βακτηριακή μάρανση.

Τα Diabrotica undercimpuncta αφού διαχειμάζουν ως ενήλικα κάτω από τα φύλλα και τα υπολείμματα στις δασώδεις περιοχές, τα ενήλικα αρχίζουν τη δράση τους την άνοιξη και τρέφονται από το φύλλωμα και τα άνθη πολλών και διαφόρων φυτών ξενιστών ενώ κινούνται προς τα κολοκυνθοειδή όταν αυτά είναι διαθέσιμα. Τα νέα αυγά εξαρτώνται από την υγρασία του εδάφους, η οποία καθορίζει αν θα επιζήσουν τις τρεις πρώτες ημέρες. Η προνύμφη εκκολάπτεται μετά από 7-10 ημέρες και ανοίγει οπές στις ρίζες από τις οποίες τρέφεται για 2-4 εβδομάδες, περνώντας εκεί τρία στάδια. Όταν περνάει την τελική φάση του τρίτου σταδίου, η προνύμφη αφήνει τον ξενιστή, εισχωρεί στο έδαφος και περνάει ένα ανενεργό στάδιο, το οποίο διαρκεί 6-8 ημέρες. Η πουπαρίωση διαρκεί 6-12 ημέρες και τα ενήλικα της νέας γενιάς συχνά μετακινούνται από τον ένα ξενιστή στον άλλο. Το ενήλικο Diabrotica undercimpuncta είναι περίπου 19mm σε μήκος με 11 μαύρες κηλίδες στα κιτρινοπράσινα φτερά τους.

Το Diabrotica balteata παραμένει ενεργό όσο οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Κάτω από ιδανικές συνθήκες ο κύκλος ζωής μπορεί να ολοκληρωθεί σε 45 ημέρες. Τα αυγά εναποτίθενται σε ομάδες στο έδαφος, και απατούν 5-9 ημέρες για την εκκόλαψή τους ενώ η ολόκληρη η ανάπτυξη της προνύμφης διαρκεί 11-17 ημέρες. Η πουπαρίωση γίνεται στο έδαφος και διαρκεί 4-6 ημέρες. Η σύζευξη συμβαίνει περίπου έξι μέρες μετά την εμφάνιση των ενηλίκων και η εναπόθεση των αυγών αρχίζει περίπου 16 μέρες αργότερα. Το Diabrotica balteata είναι ελαφρώς μικρότερο από το Diabrotica undercimpuncta. Το Diabrotica balteata είναι κίτρινο με τρεις μαύρες ραβδώσεις στην πλάτη. Το ενήλικο Acalymma trivittatum είναι 5mm σε μήκος με τρεις επιμήκεις ραβδώσεις στα πάνω φτερά.

Η πιο γνωστή μέθοδος καταπολέμησης είναι η εμπόδιση της εισόδου των εντόμων καλύπτοντας τα κολοκυνθοειδή φυτά με κάποιο ύφασμα. Μπορούν να καταπολεμηθούν με φυλλικούς ψεκασμούς εντομοκτόνων όταν το 10% ή και περισσότερο των νεόφυτων είναι μολυσμένο. Οι διατροφικές συνήθειες των συγκεκριμένων εντόμων οδηγούν στην αποφυγή των εντομοκτόνων με τη μορφή σπρέι, οπότε όταν χρησιμοποιούνται σπρέι είναι επιβεβλημένο να γίνεται πλήρεις κάλυψη των φύλλων. Ο πιο δαπανηρός τρόπος είναι να δένεται το φυτό από την κορυφή και να ψεκάζεται άμεσα στη βάση του. Καταπολέμηση με διασυστηματικό εντομοκτόνο στο έδαφος κατά την φύτευση συστήνεται σε αγρούς όπου το πρόβλημα είναι αναμενόμενο. Η καταπολέμηση αυτή από το έδαφος είναι λιγότερο επικίνδυνη για τις μέλισσες και τα άλλα ευεργετικά έντομα από ότι οι εβδομαδιαίοι φυλλικοί ψεκασμοί.