Εχθρός σουσαμιού - Τετράνυχος

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O τετράνυχος [1] ανήκει στην οικογένεια Tetranychidae που περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ειδών. Πολλά από αυτά είναι ευρύτατα διαδεδομένα γεωγραφικά.

Τα αυγά είναι σφαιρικά, πολύ μικρά με διάμετρο 0.15mm, διαφανές όταν αρχικά εναποτίθενται και λίγο πριν την εκκόλαψη υπόλευκα ή κιτρινοπράσινα. Οι προνύμφες έχουν 3 ζεύγη ποδιών και είναι ημιδιαφανείς με κόκκινα μάτια. Τα ενήλικα είναι ωοειδή, έχουν δύο χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες στην πλάτη και 4 ζεύγη ποδιών.

Το άκαρι αυτό προσβάλλει ένα πολύ μεγάλο αριθμό φυτών και όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές ( σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή σχετική υγρασία) , μπορεί να αποξεράνει το φύλλωμα των φυτών και να προκαλέσει τη μάρανση τους.

Από την άλλη μεριά, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει αρκετά επιδεινωθεί με την αλόγιστη χρήση ευρέος φάσματος εντομοκτόνων που σκοτώνουν και φυσικά παράσιτα των τετρανύχων. Η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων επίσης προκαλεί την εμφάνιση νεαρής τρυφερής βλάστησης κατάλληλη για τις τροφικές αλλά και αναπαραγωγικές ανάγκες των τετρανύχων, των οποίων έτσι η ωοπαραγωγή αυξάνει σημαντικά.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται υπό μορφή μικρών ( 1 χιλ. ή λιγότερο) κίτρινων γωνιωδών κηλίδων στα φύλλα. Τα βαριά προβεβλημένα φύλλα γίνονται κίτρινα, νεκρώνονται και καλύπτονται από ένα πολύ λεπτό ιστό που προστατεύει τα ακάρεα. Τα σοβαρά προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη και τα άνθη τους στεγνώνουν. Η ζημία στο φυτό προκαλείται από τις προνύμφες, νύμφες και τέλειο. Ο τετράνυχος τρέφεται από την κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η ζημιά μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή με την μείωση της ανάπτυξης και της παραγωγής του φυτού. Σε μεγάλο βαθμό προσβολής η καλλιέργεια μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς.[2]

Αντιμετώπιση του τετράνυχου στο σουσάμι

Επιθεωρήστε τα φυτά καλά πριν από την αγορά για τα σημάδια των επιβλαβών εντόμων. Δυναμώστε το έδαφος προσεκτικά κοντά στη βάση του φυτού και να αναζητήσετε τη γυαλιστερή, σαφή προνύμφη. Απόρριψτε κάθε φυτό που ανεβάινει στις σκνίπες που πετούν.

Οι μύκητες σκνίπες κάνουν το καλύτερο δυνατό σε υγρά εδάφη να είναι προσεκτικοί να μην είναι πάνω από το νερό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν τα φυτά χρησιμοποιούν λιγότερο νερό. Όταν οι γλάστρες, αποφεύγουν να κρατήσουν το νερό, οργανικά υλικά όπως τύρφη που μπορεί να ενθαρρύνουν την ωοτοκία.

Εάν τα παράσιτα είναι παρόντα, επιτρέπουν το χώμα να στεγνώσει σε βάθος ενός έως δύο ίντσες μεταξύ των ποτισμάτων. Αυτό όχι μόνο σκοτώνει τις προνύμφες και αναστέλλει την ανάπτυξη των αυγών, καθιστά επίσης το έδαφος λιγότερο ελκυστικό για τα θηλυκά αυγά ωοτοκίας. Εφαρμόστε σκνίπα Nix ως επικάλυψη για να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των παρασίτων. Χρησιμοποιήστε την κίτρινη κολλητική παγίδα και τοποθετείστε την οριζόντια στην επιφάνεια του εδάφους για να συλλάβει μεγάλο αριθμό από ενήλικα ωοτόκα. Οι σκνίπες προσελκύονται στο κίτρινο και αφαιρούνται εύκολα στην παγίδα για να μπορέσουν να γεννήσουν περισσότερα αυγά.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσει τις προνύμφες χωρίς κινδύνους για τα κατοικίδια ζώα, τα πουλιά, ή την άγρια ζωή, κουνούπι Bits (Bacillus thuringiensis var. Israelensis) περιέχει ένα άκρως επιλεκτικό, βιολογικό νυμφοκτόνο συνιστώμενο ασφαλές για τα θερμοκήπια, και τα χαρακτηριστικά του νερού στον κήπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ευρεία ποικιλία από καλλωπιστικά φυτά, καθώς και όλες τις καλλιέργειες βολβών, φυτά κλινοσκεπάσματα και φυτικά σύνολα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου με ωφέλιμα νηματώδη μπορούν να καταστρέψουν το στάδιο των προνύμφων. Οι νηματώδεις είναι μικροσκοπικά στρογγυλά σκουλήκια που διεισδύουν στις προνύμφες του μύκητα κουνουπιών, καθώς και επιβλαβείς στο γρασίδι και στις προνύμφες κήπου, ψύλλους, και άλλα εδαφογενή παράσιτα (που δεν βλάπτουν τους γαιοσκώληκες), στη συνέχεια, αφήνουν ένα βακτήριο που καταναλώνει το παράσιτο από μέσα προς τα έξω. Οι μακροχρόνιες νηματώδεις είναι ασφαλείς για χρήση γύρω από κατοικίδια ζώα και φυτά.

Το ιπτάμενο έντομο δολοφόνος, είνα ένας συνδυασμός μέντας, κανέλας και έλαια σουσαμιού, είναι ένα μη τοξικό σπρέι που θα μας απαλλαγούσε από σκνίπες και άλλα έντομα που μαζεύονται γύρω από τα παράθυρα.

Βιβλιογραφία

  1. Αντιμετώπιση σουσαμιού από τετράνυχο
  2. "Μελέτη της οικολογίας του τετράνυχου στη Βόρεια Ελλάδα", Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, Π.Ε. Καστοριάς, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Πετρίδης Παναγιώτης - Νασιόπουλος Βασίλης, Σεπτέμβριος 2012