Εχθρός φακής Ρύκτης των λοβών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Προσβολή φακής από Ρύκτη των λοβών

Στη χώρα μας το έντομο αυτό είναι εξίσου σοβαρό όπως ο βρούχος και αφαιρεί σημαντικό μέρος της παραγωγής, ενώ στγχρόνως ελαττώνει και την ποιότητα των σπόρων εξαιτίας των μισοφαγωμένων σπόρων που παραμένουν και δεν απομακρύνονται στα καθαριστήρια.

Τα τέλεια έντομα που είναι μικρές καφετιές πεταλούδες, γεννούν τα αυγά τους εξωτερικά στους μικρούς πράσινους λοβούς της φακής που μόλις αρχίζουν να σχηματίζονται νωρίς την άνοιξη (τον Απρίλιο). Οι μικρές κάμπιες που βγαίνουν έχουν κίτρινο χρώμα, μπαίνουν μέσα και κατατρώνε εξωτερικά τους σπόρους που σχηματίζονται αφήνοντας τα περιττώματά τους. Στη συνέχεια όταν μεγαλώσουν εγκαταλείπουν τους λοβούς ανοίγοντας από μέσα οπή και πέφτουν στο έδαφος όπου μεταμορφώνονται σε νύμφες. Οι λοβοί που προσβλήθηκαν παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους χαρακτηριστική οπή εξόδου του εντόμου και αν ανοιχτούν παρατηρούνται μέσα οι φαγωμένοι εξωτερικά σπόροι με τα απορρίμματα του εντόμου.

Είναι σοβαρός εχθρός της φακής στη χώρα μας και πρέπει να καταπολεμάται έγκαιρα. Για την καταπολέμησή του σε περιοχές που εμφανίζεται συχνά συνιστάται προληπτικός ψεκασμός μόλις σχηματιστούν οι πρώτοι λοβοί στη φακή με κατάλληλα εντομοκτόνα. Μετά 15 ημέρες ο ψεκασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται. Αν έχει αρχίσει η προσβολή απ' αυτόν τον εχθρό μπορεί να σταματήσει, ψεκάζοντας με εντομοκτόνο.