Ηλιακή ενέργεια (γενικά)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες που μπορούν να δεσμεύσουν την ηλιακή ακτινοβολία και να την μετατρέψουν σε κατάλληλη ενέργεια που μπορεί να αξιοποιηθεί είτε σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής είτε στον οικιακό τομέα για παραγωγή ηλεκτρισμού ή απλά για τη θέρμανση του νερού αλλά και σε άλλες οικιακές χρήσεις. Ανάλογα με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας για την τελική χρήση της, τα συστήματα αξιοποίησης διακρίνονται στα:

  • Ενεργητικά ηλιακά συστήματα τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα και ενσωματώνονται κυρίως στις κατασκευές κτιρίων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε οικιακές χρήσεις όσο και σε βιομηχανικές χρήσεις για την εξυπηρέτηση των θερμικών φορτίων του χειμώνα.
  • Παθητικά ηλιακά και υβριδικά συστήματα που αφορούν αρχιτεκτονικές λύσεις όπου χρησιμοποιούνται κάποια κατάλληλα δομικά υλικά για την μεγιστοποίηση της απ' ευθείας εκμετάλευση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση, κλιματισμό ή φωτισμό στα κτίρια.
  • Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την άμεση μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής.

Βιβλιογραφία

"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα", Πτυχιακή εργασία της Κυριτσάκη Όλγας, ΑΤΕΙ Κοζάνης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοζάνη 2009