Η γενετική βελτίωση

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Διαφορετικοί στόχοι ανάλογα με τους συντελεστές του κλάδου. Στην παραγωγή κρέατος, οι στόχοι επιλογής εντοπίζονται σε 3 επίπεδα:

  • η αναπαραγωγική μονάδα αναζητεί χαρακτηριστικά εκτροφής, δηλαδή κάθετι που αφορά στην αναπαραγωγή, τον θηλασμό, τον τοκετό, το μητρικό ένστικτο, κ.λπ.
  • η μονάδα πάχυνσης ενδιαφέρεται περισσότερο για τις επιδόσεις ανάπτυξης του ζώου, την ικανότητά του να χρησιμοποιεί καλά τα τρόφιμα που καταναλώνει, τη μορφολογία του, την ικανότητά του για πάχυνση, κ.λπ.
  • η μονάδα μεταποίησης ενδιαφέρεται για τα κριτήρια που επηρεάζουν την ποιότητα των σφαγίων προκειμένου να έχουν υψηλές αποδόσεις και κρέας καλής ποιότητας.

Καθαρές ποικιλίες ή διασταυρώσεις Για να βελτιώσει τις παραγωγικές επιδόσεις των ζώων, ο κτηνοτρόφος μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενετική βελτίωση, είτε επιλέγοντας ζώα αναπαραγωγής στα πλαίσια μιας ίδιας ποικιλίας (σύστημα που εφαρμόζεται πολύ στη Γαλλία και λιγότερο στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), είτε χρησιμοποιώντας με εύστοχο τρόπο διασταυρώσεις μεταξύ ποικιλιών.

  • η εκτροφή καθαρών ποικιλιών παρέχει στους κτηνοτρόφους καλά ζώα αναπαραγωγής. Βρίσκεται στη βάση της οργάνωσης της κτηνοτροφίας και της δημιουργίας των γενεαλογικών βιβλίων (τα ζώα που καταγράφονται σε αυτά θεωρούνται «εγγεγραμμένα» στο Herd-Book). Ωστόσο, τα ζώα καθαρής ποικιλίας προσαρμόζονται δυσκολότερα στις οικονομικές διακυμάνσεις και στις επιθυμίες των καταναλωτών.
  • η διασταύρωση έχει το πλεονέκτημα ότι αναδύει νέα χαρακτηριστικά στα πλαίσια μιας ίδιας ποικιλίας μέσω της ανάμειξης των ποικιλιών που τη συνθέτουν.

Γίνεται διάκριση μεταξύ διασταυρώσεων για γενετικούς σκοπούς (για τη βελτίωση ή τη δημιουργία μιας ποικιλίας στα πλαίσια ενός είδους) και διασταυρώσεων με εμπορικούς στόχους (συνήθως για παραγωγή βοοειδών τα οποία προορίζονται για το σφαγείο), οι οποίες είναι και οι περισσότερες.

Για παράδειγμα, για τη βελτίωση των κρεοπαραγωγών χαρακτηριστικών των συχνά μικρής παραγωγικότητας αλλά καλά εγκλιματισμένων τοπικών ποικιλιών, χρησιμοποιείται η διασταύρωση με πατρικές κρεοπαραγωγές ποικιλίες.