Θρεπτική αξία σανού βίκου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και τους χειρισμούς κατά την κοπή και την αποξήρανση. Ο βίκος αποτελεί αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα, όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω.

Δέσιμο της μπάλας (εδώ σε συγκαλλιέργεια με κριθάρι)
Χημική σύσταση δειγμάτων σανού και σπόρου βίκου
Συστατικά Σανός % της ξηράς ουσίας Σπόρος % της ξηράς ουσίας
Ολικές αζωτούχες ουσίες 15-21 25-34
Ολικοί υδατάνθρακες 51-54 54-63
Άμυλο 48-51
Λιπαρές ουσίες 1,4-3,1 0,5-1,6
Ολικά ινώδη συστατικά 19-23 4,2-5,0
Τέφρα 4,5-7,0 2,2-3,0

Οι Caballeto κ.ά. αναφέρουν ότι βίκος στο στάδιο μέσης ξηράς ουσίας σπόρων 30% είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 19,3% και πεπτικότητα ξηράς ουσίας 63,4%, ενώ στο στάδιο ξηράς ουσίας σπόρων 60% οι τιμές ήταν 16,7% και 59,1% αντίστοιχα. Γενικά η θρεπτική αξία καλής ποιότητας σανού βίκου (με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των φύλλων) είναι παρόμοια με εκείνη της μηδικής και του τριφυλλιού.