Θρεπτική αξία τριτικάλε

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η σύσταση των πρωτεϊνών είναι ενδιάμεση μεταξύ του σιταριού και της σίκαλης. Από τα αμινοξέα, η λυσίνη βρίσκεται σε υψηλότερη αναλογία από ότι στο σιτάρι, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της ανεκτής περιεκτικότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τον FAO. Τα άλλα αμινοξέα δεν παρουσιάζουν ουσιώδεις διαφορές σε περιεκτικότητα από τους δύο γονείς.

Από τους υδατάνθρακες, το άμυλο βρίσκεται σε περιεκτικότητα 53.4-62.6% του ξηρού βάρους του καρπού και αποτελείται κατά 29% από αμυλόζη. Παρατηρείται μια αυξημένη περιεκτικότητα σε αναγωγικά ζάχαρα συγκριτικά και με τους δύο γονείς, πιθανότατα λόγω της υψηλής ενεργότητας της α-αμυλάσης στους καρπούς.

Η σύσταση των τριτικάλε σε λιπαρά οξέα δεν διαφέρει ουσιαστικά από την αντίστοιχη του σιταριού. Τα τριτικάλε έχουν κάπως λιγότερο στεατικό, αλλά ελαφρώς περισσότερο λινολενικό οξύ από το σιτάρι. Επίσης, η περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ελαφρώς υψηλότερη στα τριτικάλε. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες μοιάζει με εκείνη του σιταριού και είναι καλύτερη από της σίκαλης, με εξαίρεση τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές νιασίνης στα τριτικάλε. Τέλος, τα τριτικάλε έχουν υψηλότερες αναλογίες φωσφόρου και μαγνησίου, όπως επίσης και ορισμένων ιχνοστοιχείων, από το σιτάρι και τη σίκαλη.