Ιπποφαές προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έλαιο ιπποφαούς
Νωπός καρπός ιπποφαούς
Κάψουλες ιπποφαούς

Σε θεραπευτικές μεθόδους με χρήση φυτικών φαρμάκων, το ιπποφαές έχει εξέχουσα θέση αφού έχει πολλές χρήσεις. Τα φύλλα και τα άνθη χρησιμοποιούνται για την αρθρίτιδα, γαστρεντερικό έλκος, δερματικά εξανθήματα και ερεθισμούς. Επίσης έχει βρεθεί ότι προστατεύει από θανατηφόρες ακτινοβολίες. Το τσάι που παράγεται από τα φύλλα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και λιπαρά οξέα. Το τσάι συνήθως χρησιμοποιείται για τη μείωση της πίεσης, μείωση της χοληστερόλης και αύξηση της γονιμότητας. Οι καρποί του Ιπποφαούς χρησιμοποιούνται για την προστασία από δερματικές μολύνσεις, βελτίωση της όρασης και επιβράδυνση της γήρανσης. Το αφέψημα από Ιπποφαές εφαρμόζεται σε εγκαύματα από τον ήλιο για να μειώσει πιθανά πρηξίματα, ερεθισμούς και για να επιταχύνει την επούλωση. Έλαιο σπόρων ή καρπών χρησιμοποιείται για το άσθμα, τη στηθάγχη, μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης, ως αντιοξειδωτικό και ως αποχρεμπτικό, αντιυπερτασικό και βοηθά στην επούλωση του γαστρικού έλκους.

Το έλαιο του ιπποφαούς χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για να επιβραδύνει τη βαθμιαία νοητική ανεπάρκεια που πιθανά να παρατηρείται κατά τη γήρανση. Χρησιμοποιείται επίσης για να μειώσει τις επιπτώσεις του καρκίνου αλλά και των μεθόδων θεραπείας του καρκίνου. Χρησιμοποιείται και στη θεραπεία γαστρεντερικού έλκους, GERD, στομαχικών διαταραχών, δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Το Ιπποφαές είναι μια συμπληρωματική πηγή βιταμινών C, A και Ε, β- καροτίνη, μετάλλων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το έλαιο από σπόρους Ιπποφαές μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην προσπάθεια μείωσης βάρους. Κινέζοι ερευνητές ολοκλήρωσαν μια μελέτη η οποία δείχνει ότι το έλαιο από Ιπποφαές μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη, να περιορίσει τη στηθάγχη και να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις. Οι έρευνες σχετικά με το Ιπποφαές και την επίδρασή του στη μείωση του βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και τα επίπεδα χοληστερόλης, είναι συνεχής και οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα θετικές. Το αφέψημα ιπποφαές, το έλαιο και ο καρπός, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επουλώσουν πληγές. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι έχουν και αντιβιοτική δράση. Εκχυλίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακμή, τσιμπήματα εντόμων και εγκαύματα από τον ήλιο.

Το ιπποφαές έχει δείξει αποτελεσματική και ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα, κυρίως εξαιτίας των φλαβονοειδών και της βιταμίνης C. Τα φλαβονοειδή αλλά και τα έλαια του Ιπποφαούς έχουν πολλές εν δυνάμει εφαρμογές. Η έρευνα είναι εστιασμένη σε 5 δυνατές χρήσεις του Ιπποφαές: Ώς συμπληρωματική αγωγή κατά τη θεραπεία του καρκίνου, ως χρόνια αγωγή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, στη θεραπεία του γαστρεντερικού έλκους , ως συστηματική και τοπική αγωγή για πλήθος δερματικών παθήσεων , ως προστατευτικό του συκωτιού (κυρίως από χημικές τοξίνες) και ως θεραπεία στην κίρρωση του ήπατος.[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο, μεταπτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Αικατερίνης Τσιώγκα, Θεσσαλονίκη 2012.