Ιτς (Φαγούρα)-(Ιch-Ichthyophthirius multifiliis)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιτς (Φαγούρα)-(Ιch-Ichthyophthirius multifiliis)

Κοινή ασθένεια [1] που προκαλείται από οργανισμούς πρωτόζωα τα οποία είναι και ένα από τα πιο συνηθισμένα παράσιτα που μολύνουν τον οργανισμό των ψαριών. Τα παθογενή είναι το Ichthyophthirius multifiliis (στο γλυκό νερό) ή το Cryptocaryon irritans (στο αλμυρό νερό). Πρόκειται για ώριμα παράσιτα που έχουν τραφεί από τους ιστούς του ψαριού, πέφτουν στο υπόστρωμα, όπου διαχωρίζονται πολλές φορές, φθάνοντας να είναι ακόμα και εκατοντάδες. Αυτό το πλήθος στη συνέχεια "κολυμπάει" για να βρει ξενιστή. Τα φυσικά σημάδια που αφήνουν στο ψάρι είναι μεμονωμένα, μερικές φορές προεξέχοντα άσπρα σημάδια, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζουν με κόκκους αλάτι ή άμμου πάνω στο δέρμα του ψαριού.

Η πιθανή συμπεριφορά του ψαριού είναι:

  • Το ψάρι ξύνεται πάνω σε διάφορα αντικείμενα ή στο υπόστρωμα,
  • Ερεθισμός του δέρματος,
  • Κολλημένα στο σώμα πτερύγια και
  • Το ψάρι αναπνέει δύσκολα και συχνάζει κοντά στην επιφάνεια, όταν η αρρώστια φτάσει στα βράγχια.

Φάρμακα καταπολέμησης είναι τα:

  1. Aquarium Pharmaceuticals "Super Ick Cure" και
  2. Waterlife "Protozin" (γλυκό νερό) ή Waterlife "Cuprazin" (αλμυρό νερό).

Προσοχή στο γεγονός ότι κάποια φάρμακα κατά της συγκεκριμένης ασθένειας περιέχουν χαλκό. Να διαβάζονται προσεκτικά οι οδηγίες χρήσης.

Ίσως η πιο συνήθης ασθένεια στα ψάρια. Παρατηρείται πολύ συχνά σε ψάρια με stress, όταν έχουμε απότομες διακυμάνσεις pH ή θερμοκρασίας. Αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα αν εντοπιστεί στα αρχικά στάδια. Η θεραπεία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον μια εβδομάδα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης.

Το πλήθος των βακτηριδίων ζει στο υπόστρωμα και έχει αρκετούς κύκλους ζωής. Συνίσταται η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να κάνει πιο γρήγορο τον κύκλο ζωής τους.
Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Υδάτινες Ιστορίες-Fresh Water, Ασθένεια ψαριών Ich