Καλλιέργεια άνηθου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προετοιμασία εδάφους - Φύτευση

Απαιτείται βαθύ όργωμα. Η σπορά γίνεται σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ο χειμώνας είναι πολύ ψυχρός η καλλιέργεια γίνεται την άνοιξη. Διαρκεί περίπου 2,5-3 μήνες από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.[1]

Λίπανση

Οι απαιτήσεις του φυτού σε θρεπτικά στοιχεία είναι μικρές. Κυρίως χρειάζεται άζωτο για την ανάπτυξη πλούσιου φυλλώματος. Η εφαρμογή 3τόνων/στρέμμα χωνεμένης κοπριάς ή σε συνδυασμό με κομπόστα πριν από τη σπορά καλύπτει τις ανάγκες του άνηθου.[1]

Άρδευση

Η άρδευση του άνηθου γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τον τύπο εδάφους. Είναι φυτό σχετικά απαιτητικό σε νερό ειδικά σε περιόδους ξηρασίας και η κύρια μέθοδος άρδευσης είναι με σταγόνες.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Γίνονται σκαλίσματα και για να επιτευχθεί αφρατοποίηση του εδάφους και για να καταστραφούν τα ζιζάνια. Τα ζιζάνια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα της καλλιέργειας, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των φυτών όπου το φύλλωμα τους καλύπτει μικρή έκταση της επιφάνειας του εδάφους.[1]

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται τμηματικά με το χέρι, όπου κόβονται τα φυτά που έχουν αποκτήσει ύψος περίπου 30-40cm. Η κοπή γίνεται με μαχαίρι το φυτό μπορεί να αναβλαστήσει. Ο άνηθος είναι προτιμότερο να μαζεύεται τις πρωϊνές ώρες και να μην πλένεται για να διατηρεί τα αρωματικά του έλαια. Η απόδοση της καλλιέργειας είναι περίπου 1τόνο/στέμμα.[1]

Συγκαλλιέργεια

Η καλλιέργεια του άνηθου μπορεί να συνδυαστεί με λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών. Ο άνηθος προσελκύει τις μέλισσες και για αυτό συγκαλλιεργείται και με άλλα φυτά, εκτός από καρότο και μάραθο για την αποφυγή σταυρογονιμοποίησης. Υπάρχουν και μαρτυρίες ότι απωθεί τις αφίδες και τις κάμπιες σε καλλιέργεια σταυρανθών.[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Άνηθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.