Καλλιέργεια του κουμ-κουάτ

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το κουμ-κουάτ θεωρείται το πιο ανθεκτικό στο ψύχος είδος από τα εσπεριδοειδή, του οποίου η ανθεκτικότητα είναι μεγαλύτερη, όταν είναι εμβολιασμένο πάνω σε υποκείμενο Poncirus trifoliata. Το κουμ-κουάτ διαφεύγει πάντοτε τον κίνδυνο από τους παγετούς της ανοίξεως, γιατί έχει την ικανότητα να διέρχεται μεγάλα διαστήματα ζεστού καιρού, κατά το χειμώνα ή αρχές ανοίξεως, χωρίς να ωθείται σε βλάστηση και άνθηση.

Η άνθηση γίνεται νωρίς έως αργά την άνοιξη, η δε ωρίμαση των καρπών από του Οκτωβρίου μέχρι Ιανουαρίου. Καλλιεργείται είτε στο ύπαιθρο σε μορφή δενδροκομείου, είτε σε γλάστρες. Όταν καλλιεργείται στο ύπαιθρο συνιστάται να φυτεύεται σε απόσταση 3.5 μέτρων μεταξύ των γραμμών και 3.5 μέτρα πάνω στις γραμμές. Το κουμ-κουάτ είναι βραδείας αναπτύξεως και φθάνει σε ηλικία 10-15 χρονών, κάτω από εδαφοκλιματικές και καλλιεργητικές συνθήκες της Φλώριδας και Καλιφόρνιας, το ύψος των 2.5-3 μέτρων.

Το κουμ-κουάτ μπορεί να εμβολιαστεί σε οποιοδήποτε εσπεριδοειδές, αλλά ως το πιο κατάλληλο υποκείμενο θεωρείται το Poncirus trifoliata. Όταν εμβολιαστεί πάνω στο Poncirus trifoliata αποκτάται δένδρο νάνο και παραμένει σε λήθαργο καθ' όλο το χειμώνα έως αργά την άνοιξη. Κατ' αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο ανθεκτικό στις αντίξοες συνθήκες. Ακόμα συνιστάται ως υποκείμενο και η τραχύκαρπος λεμονιά.

Οι καρποί του κουμ-κουάτ τρώγονται με ευχαρίστηση ολόκληροι, χωρίς να καθαριστούν και είναι κατάλληλοι για την παρασκευή ζελέ, μαρμελάδας, σακχαρόπηκτων και λικέρ.