Κεράσι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γλυκά κουταλιού από κεράσι
Υγρό καθαρισμού πατωμάτων με άρωμα κεράσι
Χυμός κεράσι
Σιρόπι κεράσι
Γρανίτα κεράσι

Συντήρηση

Γίνεται σε υπερσύγχρονα διαλογητήρια και συσκευαστήρια σε ψυχόμενους χώρους μετά από ταχεία υδρόψυξη και πριν από συντήρηση για έως λίγες ημέρες σε κοινή ψύξη (0oC και 95% ΣΥ) ή ελεγχόμενη ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα (3-10% O2 +10-12% CO2). Στην τροποποιημένη ατμόσφαιρα με υψηλό CO2, οι σήψεις σταματούν και η αναπνοή και γήρανση καθυστερούν σημαντικά, ώστε να έχουμε ασφαλή επιμήκυνση της ζωής των κερασιών κατά τη διακίνηση.[1]

Διαθρεπτική αξία

Τα κεράσια είναι φρούτα πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες είναι κόκκινες, μοβ ή μπλε χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες των κερασιών φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό καθώς μπλοκάρουν την δράση των ενζύμων κυκλογενάσης -1 και -2 (cycloxygenase -1 και – 2). Έτσι η κατανάλωση κερασιών, ίσως συμβάλλει θετικά και σε ότι αφορά σε χρόνια επώδυνα επεισόδια όπως η ουρική αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία.Με βάση άλλες ερευνητικές ενδείξεις, φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γήρανσης , καθώς και στην αντιμετώπιση ορισμένων νευρολογικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων που προδιαθέτουν για διαβήτη.

Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Η μελατονίνη φαίνεται ότι, μπορεί να έχει κατευναστικά αποτελέσματα στους νευρώνες του εγκεφάλου. Συμβάλλει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, βοηθάει στην ευερεθιστότητα, και συμβάλλει στην ανακούφιση από ορισμένες νευρώσεις, αϋπνία και πονοκεφάλους.

Επιπροσθέτως, τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Τα συστατικά αυτά δρουν προστατευτικά σαν περισυλλέκτες (scavengers) των βλαβερών ελευθέρων ριζών και έναντι των Reactive oxygen species (ROS), που παίζουν αρνητικό ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης καθώς και στην διαδικασία ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων.

Επίσης οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των συστατικών των κερασιών, ενδέχεται να κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή υγεία. Τα κεράσια είναι καλή πηγή μέταλλων, όπως το κάλιο, ο σίδηρος , ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος και συμβάλλει στην φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Τα κεράσια στη διατροφή μας, της Ξενάκη Δήμητρας.