Κλιματικές συνθήκες αγγουριάς θερμοκηπίου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συνθήκες στο σπορείο:

Θερμοκρασία: Άριστη θερμοκρασία για βλάστηση των σπόρων είναι 25 - 27oC για 3 - 4 ημέρες. Η θερμοκρασία νύχτας θα πρέπει να κυμαίνεται από 18 - 21oC και της ημέρας 21 - 23oC.

Υγρασία: Η σχετική υγρασία (Σ.Υ) κυμαίνεται από 60 - 70%

Φωτισμός: Η αγγουριά είναι φυτό θερμής εποχής, ουδέτερο στο φωτοπεριοδισμό, παρ’ όλα αυτά αντιδρά σημαντικά στο φωτισμό. Σε συνθήκες χαμηλής έντασης φωτισμού ο προσθετός τεχνητός φωτισμός συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη των σποριόφυτων. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη η ηλιοφάνεια είναι υψηλή για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ώστε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι δεν τίθεται πρόβλημα φωτισμού κατά την διάρκεια πολλαπλασιασμού της αγγουριάς. Την περίοδο όμως του χειμώνα που ο φωτισμός είναι φτωχός θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η περατότητα στο φως των υλικών κάλυψης του σπορείου. Πλαστικό ή γυαλί θα πρέπει να είναι τελείως καθαρά από σκόνη, ασβέστη, στόκο ή άλλες ουσίες.

Διοξείδιο του άνθρακα: Η αύξηση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας του σπορείου σε CO2 από 3000ppm σε 1000 - 1200ppm προκαλεί αύξηση μέχρι και 50% του ρυθμού ανάπτυξης των φυτών, ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήματος, πρωίμηση της άνθισης και της καρποφορίας κατά 7 - 10 ημέρες.

Συνθήκες στο σπορείο:

Θερμοκρασία αέρα: Θερμοκρασία νύχτας 14 - 16oC και ελάχιστη θερμοκρασία νύχτας 8oC. Η θερμοκρασία ημέρας κυμαίνεται από 16 - 21oC, ενώ ο εξαερισμός θερμοκηπίου θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 24 - 27oC. Ο εξαερισμός βοηθά στην αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και στη μείωση της υγρασίας και κατά συνέπεια στη μείωση του κινδύνου σε ασθένειες.

Θερμοκρασία εδάφους: Συνιστώνται θερμοκρασίες γύρω στους 18oC. Ελάχιστο επιθυμητό όριο 15oC. Αναφέρεται ότι πότισμα με ζεστό νερό παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε πρώιμες καλλιέργειες, όπως και η τοποθέτηση σωλήνων με διαφανές πλαστικό γεμάτοι νερό κατά μήκος των γραμμών φύτευσης.

Υγρασία αέρα: Για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού και αποφυγή προβλημάτων στην ποιότητα του καρπού συνίσταται επίπεδο υγρασίας γύρω στο 70 - 80% σχετική υγρασία (Σ.Υ).

Ρύθμιση φωτισμού: Ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο η ένταση του φωτισμού πρέπει να περιορισθεί με τη σκίαση της οροφής του θερμοκηπίου, συνήθως με στόκο ή με την χρησιμοποίηση θερμοκουρτινών διπλής ενέργειας. Η σκίαση που θα πραγματοποιηθεί θα πρέπει να είναι ελαφριά, κατ’ εκτίμηση 30% για να μη διαταραχθεί η φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. Μαζί με τη μείωση του φωτισμού εξασφαλίζεται και μείωση της θερμοκρασίας.

Διοξείδιο του άνθρακα: Η αύξηση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας του θερμοκηπίου σε CO2 από 300 ppm σε 1000 - 1500ppm προκαλεί αυξημένη ανάπτυξη των φυτών και αύξηση της παραγωγής κατά 25 - 50%.