Λίτσα (Lichia amia)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λίτσα
Λίτσα

Η Λίτσα ή lichia amia [1] όπως είναι το επιστημονικό της όνομα, ανήκει στο γένος των καραγκίδων και έχει φαρδύ και λεπτό σώμα με λευκό και ασημένιο χρώμα που στο πάνω μέρος του γίνεται πρασινογάλαζο. Η μεγάλη διχαλωτή ουρά της την κάνει ιδιαίτερα δυνατή και γρήγορη ενώ η έντονη πλευρική καμπυλωτή γραμμή της επιτρέπει να σκανάρει και να εντοπίζει τα θηράματά της από τις δονήσεις που προκαλούν με την κίνηση τους.

Το ψάρι αυτό μπορούμε να το συναντήσουμε τόσο σε βαθιά νερά όσο και σε ρηχές παραλίες, αφού η λαιμαργία της για τα μικρόψαρα μπορεί να την οδηγήσει να κυνηγά ως τις ακρογιαλιές. Είναι ένα ψάρι όπου η νευρικότητα και η δύναμη είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Οι λίτσες κυνηγούν κοπαδιαστά, όσο πιο μικρές είναι τόσο μεγαλύτερα είναι τα κοπάδια τους. Ενώ τα μεγαλύτερα απαρτίζονται από πιο μικρή παρέα.

Η Λίτσα είναι ένα είδος ψαριού που από τα μέσα της άνοιξης ως τις αρχές του φθινοπώρου μπορούμε να την πετύχουμε σχεδόν παντού σε παραλίες, λιμάνια, κάβους και όπου γενικά μπορεί να βρει μικρόψαρα.

Οι ώρες που θα την ψαρέψουμε είναι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με αυτή του σούρουπου να είναι και η πιο αποδοτική από όλες.


Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Blue dreams, Ψάρι Λίτσα ή lichia amia