Μάνγκο προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Συντήρηση μάνγκο

Οι καρποί του μάνγκο [1] μετά την ταξινόμησή τους, συσκευάζονται σε χάρτινα ειδικά κιβώτια της μια στρώσης (5kg) και διατηρούνται σε θερμοκρασία 90C εντός ψυγείου, με τη σχετική υγρασία να κυμαίνεται από 85-90%.

Πρίν δοθούν στο εμπόριο πρέπει να ωριμάσουν για 5-6 ημέρες στους 160C-210C.

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαθρεπτική αξία μάνγκο

Τα μάνγκο [1] είναι εξωτικά φρούτα που κατάγονται από τροπικές περιοχές της Ασίας (όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη) και αποτελούν τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ποικιλίες μάνγκο και το δέντρο που καρποφορεί τα μάνγκο αποτελεί σύμβολο της αγάπης, καθώς τα φύλλα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε ασιατικούς γάμους προκειμένου να ενισχύσουν τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Τα μάγκο συνιστούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α, συνεπώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου αλλά και στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και τη διατήρηση της όρασης.

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά (ένα μάνγκο περιέχει περίπου 1γρ. λιπαρών) και έχουν λίγες θερμίδες (110 θερμίδες ανά τεμάχιο). Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης είναι μια τροφή χαμηλή σε νάτριο (ένα μάνγκο περιέχει 156mg νατρίου), συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε ένα ένζυμο που έχει καταπραϋντική δράση για το στομάχι και περιορίζει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και σπαστικής κολίτιδας.

Το μάνγκο μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο ή μπορεί να αποτελεί συστατικό συνταγών, όπως γλυκά ή σαλάτες.

Βιβλιογραφία

  1. Μάνγκο: Το εξωτικό φρούτο με την πλούσια θρεπτική αξία, από Γιαννιτσοπούλου Κάλλια, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
[1] [2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Μάνγκο: Το εξωτικό φρούτο με την πλούσια θρεπτική αξία, από Γιαννιτσοπούλου Κέλλια, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.