Μανταρινιά-ποικιλίες

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σατσούμα

Σατσούμα

Πρόκειται για το φημισμένο και μεγάλης σημασίας Ιαπωνικό μανταρίνι Unshu mikan. Σατσούμα είναι το παλιό όνομα της επαρχίας Kagoshima του νησιού Kyushu, απ' όπου πιστεύεται, ότι κατάγεται. Φέρει δε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Ο καρπός έχει μικρό έως μεγάλο μέγεθος, σχήμα ημισφαιρικό, πλακέ και μερικές φορές μικρό λαιμό. Κατά την ωρίμαση έχει χρώμα πορτοκαλί, αλλά συνήθως είναι ώριμη προτού αναπτυχθεί ο χρωματισμός αυτός. Πολλές φορές φέρει ομφαλό. Ο φλοιός είναι λεπτός, δερματώδης, μέτρια λείος και φέρει μεγάλους ελαιοφόρους αδένες. Όταν ο καρπός ωριμάσει, τότε ο φλοιός χαλαρώνει περισσότερο και αποχωρίζεται πιο εύκολα. Έχει 10 έως 12 περίπου καρπόφυλλα, που αποχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα έχει πορτοκαλί χρώμα, είναι τρυφερή, πολύ αρωματική και λίγο υπόξινη. Τα ασκίδια είναι κοντά και πλατιά. Είναι άσπερμη και πολύ πρώιμη ποικιλία (περιλαμβάνει τις πρωϊμότερες ποικιλίες μανταρινιάς). Δε διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο, μετά την ωρίμαση, γι’ αυτό πρέπει να μαζεύεται νωρίς, συντηρείται όμως καλά. Οι κοτυληδόνες των σπόρων (μερικές φορές φέρει ελάχιστα σπόρια) έχουν ελαφρώς πράσινο χρώμα. Σαν δένδρο είναι μικρού μεγέθους, βραδείας αναπτύξεως, συνήθως πλαγιόκλαδη και κρεμοκλαδής, σχεδόν χωρίς αγκάθια και με αραιό φύλλωμα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, μακριά, λογχοειδή και βαθυπράσινα. Ο μίσχος των φύλλων έχει μεγάλο μήκος και φέρει πτερύγιο. Είναι ανθεκτική στο ψύχος και τις αντίξοες συνθήκες. Η μανταρινιά Σατσούμα, σαν δένδρο, είναι το πιο ανθεκτικό στο ψύχος, απ' όλα τα εσπεριδοειδή με εμπορική αξία.


Είδη παρόμοια της Σατσούμας

Yatsushiro

Κατά τον Tanaka ο καρπός του μοιάζει πάρα πολύ με το Σατσούμα. Στην Ιαπωνία φέρει την ονομασία Yatsushiro mikan Είναι μικρής σημασίας και η καλλιέργεια του μειώνεται συνεχώς, γιατί δε μπορεί να ανταγωνιστεί τα Σατσούμα. Ο καρπός του έχει μικρότερο μέγεθος από το Σατσούμα, είναι λιγόσπερμος, καλοχρωματισμένος, χυμώδης και ευχάριστος σε γεύση.

King

King (King of Siam)

King (King of Siam)

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος (συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων μανταρινιών), και σχήμα σφαιρικό, πλακέ. Ο φλοιός είναι παχύς (πολύ παχύς για μανταρίνι) και η επιφάνειά του τελείως λεία έως τραχεία. Έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί έως πορτοκαλί κατά την ωρίμαση. Φέρει 12-14 καρπόφυλλα, που αποχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα, είναι τρυφερή, μέτριας περιεκτικότητας σε χυμό και γευστική. Είναι ποικιλία λιγόσπερμη ή πυλύσπερμη (κυτυληδόνες χρώματος κρεμ) και πολύ όψιμη. Διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, ορθόκλαδη, μέσου μεγέθους, με λίγα ή καθόλου αγκάθια. Τα φύλλα της είναι μεγάλα, βαθυπράσινα και φέρουν μικρούς μίσχους ελαφρώς πτερυγωτούς. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική και ανθεκτική στο ψύχος (λιγότερο ανθεκτική άλλων ποικιλιών μανταρινιάς). Οι κλάδοι της σπάζουν εύκολα και οι καρποί της είναι ευαίσθητοι στα ηλιοεγκαύματα. Η ποικιλία αυτή για να ωριμάσει και να παράγει καρπούς καλής ποιότητας, έχει μεγάλες ανάγκες σε θερμότητα, γι' αυτό άλλωστε είναι και η πιο όψιμη ποικιλία μανταρινιάς. Ο καρπός της επηρεάζεται από παράγοντες του περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων των υποκειμένων και του εδάφους. Όταν ως υποκείμενο, σε βαριά εδάφη, χρησιμοποιείται η νερατζιά, το μέγεθος του καρπού είναι μεγάλο, η επιφάνεια του φλοιού σχετικώς λεία και η γεύση εξαιρετική. Πάνω όμως στην τραχύκαρπο λεμονιά, σε ελαφρά εδάφη, η επιφάνεια του φλοιού είναι τραχεία και η γεύση κατώτερη. Σήμερα καλλιεργείται στη Φλώριδα σε μικρή έκταση, γιατί δεν παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον.

Κοινό μεσογειακό

Κοινό μεσογειακό

Πρόκειται για το κοινό μανατρίνι των Μεσογειακών χωρών που φέρει διάφορες τοπικές ονομασίες: ahmed (Μαρόκο), blida, boufarik και bougie (Αλγερία), bodrum (Τουρκία), paterno και palermo (Ιταλία), nice και provensce (Γαλλία), valencia (Ισπανία) και setubal (Πορτογαλία). Κοινό μεσογειακό. Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος και σχήμα μετρίως πλακέ. Ο φλοιός είναι η λεπτός, λείος και αποσπάται εύκολα. Το χρώμα του, κατά την ωρίμαση, είναι κιτρινοπορτοκαλί. Έχει 10 έως 12 καρπόφυλλα, που διαχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα είναι ελαφρώς πορτοκαλί, τρυφερή, χυμώδης, αρωματική και γευστική (γλυκιά). Είναι ποικιλία πολύσπερμη (σπόροι μικροί, στρόγγυλοι, πολυεμβρυονικοί, με ελαφρώς πράσινες κοτυληδόνες) και μεσοπρώϊμη. Όσο προχωρεί η ωρίμαση των καρπών τόσο ο φλοιός αποχωρίζεται ευκολότερα και η οξύτητα μειώνεται. Η ποιότητα των καρπών υποβαθμίζεται, αν δε συγκομιστούν έγκαιρα. Δε συντηρούνται τόσο καλά όσο οι καρποί των Σατσούμα. Σαν δένδρο είναι βραδείας αναπτύξεως, μέτριας ζωηρότητας και μεγέθους, πλαγιόκλαδη και κρεμοκλαδής, χωρίς αγκάθια. Τα φύλλα είναι μικρά. Θεωρείται ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος και στις αντίξοες συνθήκες, αλλά παρουσιάζει τάση παρενιαυτοφορίας. Συγκριτικά με άλλες ποικιλίες μανταρινιάς διακρίνεται για το μικρό μέγεθος των καρπών της, τα στενά φύλλα, το ευχάριστο άρωμα του χυμού και του σφαιρικού σχήματος των σπερμάτων.


Κοινά

Beauty

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος, σχήμα πλακέ και κοντό λαιμό. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, αποσπάται εύκολα από τη σάρκα και έχει χρώμα κατά την ωρίμαση κοκκινοπορτοκαλί. Έχει 9 ως 13 καρπόφυλλα, που διαχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα έχει χρώμα πορτοκαλί, είναι τρυφερή, χυμώδης και γευστική. Είναι ποικιλία με μέτριο αριθμό σπόρων (κοτυληδόνες ελαφρώς πράσινες) και μεσοπρώϊμη. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, μέσου έως μεγάλου μεγέθους, σχεδόν χωρίς αγκάθια, με μέτριου μεγέθους φύλλα και πυκνό φύλλωμα. Παρουσιάζει έντονα το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, με ανεπιθύμητα μικρούς και ξινούς καρπούς κατά το χρόνο της μη κανονικής καρποφορίας.


Campeona

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος (πολύ μεγάλο για μανταρίνι), σχήμα πλακέ και κοντό λαιμό. Συνήθως φέρει μικρό ομφαλό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι μετρίως μαλακός και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Έχει χρώμα πορτοκαλί κατά την ωρίμαση και 10 έως 13 καρπόφυλλα. Η σάρκα είναι πορτοκαλί, χυμώδης και γευστική (λίγο υπόξινη). Είναι ποικιλία λιγόσπερμη ή πολύσπερμη και μεσοπρώϊμη. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας και μεγέθους, χωρίς αγκάθια και με πυκνό φύλλωμα.Κλημεντίνη(Αλγερίου)

Κλημεντίνη(Αλγερίου)

Το μέγεθος του καρπού της ποικίλλει, από μικρό έως μέτριο και το σχήμα από σφαιρικό (ελαφρώς πλακέ) έως επίμηκες, που μερικές φορές γίνεται αχλαδόμορφο από την ανάπτυξη του λαιμού. Συνήθως φέρει μικρό ομφαλό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι μετρίως συνεκτικός, λείος και αποσπάται εύκολα. Δε χαρακτηρίζεται από το λεγόμενο φούσκωμα των καρπών (φυσιολογική χαλάρωση φλοιού), που συνήθως παρατηρείται μετά την ωρίμασή του. Το χρώμα,του είναι βαθύ πορτοκαλί έως κοκκινοπορτοκαλί. Έχει 8 ως 12 καρπόφυλλα. Η σάρκα έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί, είναι τρυφερή, χυμώδης, γευστική (γλυκιά), αρωματική και υπόξινη. Είναι ποικιλία λιγόσπερμη ή με μέτριο αριθμό σπόρων (εξαρτάται από την σταυρεπικονίαση), μονοεμβρυονική και πρώιμη. Οι κοτυληδόνες των σπόρων είναι οι πιο πολλές πράσινες, αλλά υπάρχουν και μερικές λευκές. Διατηρείται πολύ καλά πάνω στο δένδρο, χωρίς να χάσει σε ποιότητα, αλλά αυτό εξαρτάται και από το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας και μεγέθους, φέρει μικρά φύλλα και δεν έχει αγκάθια. Τα φύλλα της μοιάζουν κάπως με τα φύλλα της Μεσογειακής μανταρινιάς. Στις πιο πολλές περιοχές, που καλλιεργείται, τόσο η επετειοφορία όσο και η ικανοποιητική παραγωγή εξασφαλίζονται μόνο με σταυρεπικονίαση. Θεωρείται πολύ ανθεκτική στο ψύχος. Η ποικιλία Κλημεντίνη χαρακτηρίζεται από μικρή ανάγκη σε ολική θερμότητα, για την ωρίμαση των καρπών της και την ευαισθησία των άσπερμων καρπών της, στις μη ευνοϊκές συνθήκες, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρποδέσεως. Σε περιοχές με ψηλή ολική θερμότητα η Κλημεντίνη ωριμάζει πολύ νωρίς (λίγο αργότερα από τα Σατσούμα). Οι συνθήκες αυτές ευνοούν ακόμα την παραγωγή καρπών μεγάλου μεγέθους και εκλεκτής ποιότητας. Επομένως είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο καλή ποικιλία της Μεσογείου.

Κλημεντίνη SPA-63

Ο καρπός έχει μέσο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό (πεπλατυσμένο στους πόλους) και χρώμα βαθύ πορτοκαλοκόκκινο. Ο φλοιός είναι λείος, λεπτός και αποκολλάται από τη σάρκα εύκολα. Η σάρκα είναι τρυφερή, χυμώδης και γευστική. Είναι κλώνος πρώιμος και λιγόσπερμος. Θεωρείται κλώνος παραγωγικός και ο πιο ενδεδειγμένος για διάδοση στη χώρα μας.


Κλημεντίνη Ισραήλ

Ο καρπός έχει μέσο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό (πεπλατυσμένο στους πόλους) και χρώμα πορτοκαλοκόκκινο. Ο φλοιός είναι λείος, λεπτός και αποκολλάται από τη σάρκα εύκολα. Η σάρκα είναι εύχυμη και αρωματική. Είναι κλώνος πρώιμος και άσπερμος έως ολιγόσπερμος. Θεωρείται κλώνος παραγωγικός.


Κλημεντίνη Πόρου

Ο καρπός έχει μέσο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό (ελαφρά πεπλατυσμένο στους πόλους) και χρώμα πορτοκαλοκόκκινο. Ο φλοιός είναι λείος, λεπτός και αποκολλάται από τη σάρκα εύκολα. Η σάρκα είναι εύχυμη και αρωματική. Είναι κλώνος πρώιμος και άσπερμος έως ολιγόσπερμος. Θεωρείται κλώνος παραγωγικός, αλλά μη απαλλαγμένος, από τις ιώσεις εξόκορτη, ψώρωση και κριστάκορτη.


Αείγλυκο Ρόδου

Ο καρπός έχει μέσο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό (πεπλατυσμένο στους πόλους) και χρώμα πορτοκαλοκόκκινο. Ο φλοιός είναι λείος, λεπτός και αποκολλάται από τη σάρκα εύκολα. Η σάρκα είναι εύχυμη και αρωματική, είναι κλώνος πρώιμος και λιγόσπερμος. Θεωρείται κλώνος παραγωγικός.Dancy(Dancy Tangerine)

Dancy(Dancy Tangerine)

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος, σχήμα πλακέ ή αχλαδόμορφο (με την ανάπτυξη του λαιμού). Ο φλοιός είναι λεπτός, δερματώδης, σκληρός, λείος, μη επιδεκτικός στο φούσκωμα και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Ο χρωματισμός του, κατά την ωρίμαση, είναι πορτοκαλοκόκκινος. Έχει περίπου 12 καρπόφυλλα, που διαχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα, είναι τρυφερή, μέτρια σε περιεκτικότητα χυμού και γευστική (μετρίως ξινή). Είναι ποικιλία μεσοπρώιμη με λίγους ή μέτριο αριθμό σπόρων (μικρούς σε μέγεθος, ελαφρώς πράσινες κοτυληδόνες) και πολυεμβρυονική. Ο καρπός της δε διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο μετά την ωρίμαση, η δε ποιότητά του υποβαθμίζεται γρήγορα. Συντηρείται όμως κάπως καλά. Σαν δένδρο είναι ζωηρή και μεγάλου μεγέθους (για μανταρινιά), σχεδόν χωρίς αγκάθια και με μετρίως πυκνό φύλλωμα. Θεωρείται παραγωγική, αλλά παρουσιάζει τάση παρενιαυτοφορίας. Σαν δένδρο είναι μετρίως ανθεκτική ατό ψύχος, ενώ σαν καρπός, είναι ευαίσθητη.Ellendale (Ellendale Beauty)

Ο καρπός της έχει μέσο έως μεγάλο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό πλακέ και κοντό λαιμό. Συχνά φέρει μικρό ομφαλό. Ο φλοιός της ποικιλίας αυτής είναι μετρίως λεπτός και λείος. Ο χρωματισμός του, κατά την ωρίμαση, είναι πορτοκαλοκόκκινος. Έχει 10 έως 12 καρπόφυλλα, που διαχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα έχει λαμπρό πορτοκαλί χρώμα, είναι πλούσια σε χυμό, γευστική και ευχάριστα υπόξινη. Έχει μέτριο αριθμό σπόρων, με λευκές κοτυληδόνες και είναι ισχυρώς πολυεμβρυονική. Θεωρείται όψιμης ωριμάσεως. Δε διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο, όπου χάνει σε ποιότητα, κυρίως, όταν είναι εμβολιασμένη πάνω σε υποκείμενο τραχυκάρπου λεμονιάς. Συντηρείται όμως καλά. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, πλαγιόκλαδη, χωρίς αγκάθια και παραγωγική. Είναι ανθεκτική στο ψύχος, αλλά σπάζει εύκολα, λόγω αδύνατων δικράνων, που σχηματίζουν οι βραχίονες της με τον κορμό της.Encore

Encore

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος και σχήμα πολύ πλακέ. Ο φλοιός είναι λεπτός και λείος, πορτοκαλοκίτρινος και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Έχει περίπου 11 καρπόφυλλα. Η σάρκα έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα, είναι συνεκτική, αλλά τρυφερή, πλούσια σε χυμό και γευστική. Είναι ποικιλία πολύσπερμη, μονοεμβρυονική (λευκές συνήθως κοτυληδόνες) και πολύ όψιμη. Διατηρείται πολύ καλά πάνω στο δένδρο χωρίς να χάσει σε ποιότητα. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, ορθόκλαδη, χωρίς αγκάθια και με πολύ λεπτούς κλάδους. Τα φύλλα της μοιάζουν με τα φύλλα του King, αλλά έχουν στενότερο έλασμα και μισχοπτερύνια. Είναι παραγωγική και χαρακτηρίζεται από τάση παρενιαυτοφορίας.Fairchild

Fairchild

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος και σχήμα μετρίως πλακέ. Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, λείος και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί. Η σάρκα είναι συνεκτική, αλλά τρυφερή, πλούσια σε χυμό και γευστική (γλυκιά). Είναι ποικιλία πολύσμερμη (σπόροι μικροί, πολυεμβρυονικοί) και πρώιμη. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, πλαγιόκλαδη με πυκνό φύλλωμα, σχεδόν χωρίς αγκάθια και παραγωγική. Η νέα αυτή ποικιλία, που είναι πολύ πρώιμη και ψηλής ποιότητας, δόθηκε στην καλλιέργεια το 1964.Fortune

Ο καρπός της έχει μέσο έως μεγάλο κάπως μέγεθος και σχήμα μετρίως πλακέ. Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Έχει χρώμα κόκκινο πορτοκαλί. Η σάρκα είναι πορτοκαλί, συνεκτική, αλλά τρυφερή και χυμώδης, γευστική και υπόξινη. Είναι ποικιλία πολύσπερμη, μονοεμβρυονική και όψιμη. Διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο, αλλά με μικρή υποβάθμιση της ποιότητας του. Σαν δένδρο είναι ζωηρή και πλαγιόκλαδη, με πυκνή κόμη, που προστατεύει τους καρπούς από τα ηλιοεγκαύματα και το ψύχος. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική.Fremont

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος και σχήμα πλακέ. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι λείος και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Έχει χρώμα κόκκινο πορτοκαλί. Η σάρκα έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί, είναι τρυφερή, χυμώδης, γευστική και δροσιστική. Είναι ποικιλία με μέτριο αριθμό σπόρων και πρώιμη. Η ποιότητα των καρπών της διατηρείται πολύ καλά μετά την ωρίμαση. Σαν δένδρο είναι μετρίως ζωηρή, ορθόκλαδη, σχεδόν χωρίς αγκάθια και παραγωγική. Η Fremont είναι μια ποικιλία ελκυστική, ψηλής ποιότητας και πρώιμη.Kara

Kara

Ο καρπός της έχει μέσο έως μεγάλο μέγεθος, σχήμα ελαφρώς πλακέ και κοντό λαιμό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι ελαφρά τραχύς και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Έχει χρώμα πορτοκαλί κατά την ωρίμαση και 10 έως 12 καρπόφυλλα, που διαχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα έχει χρώμα βαθύ πόρτοκαλί, είναι τρυφερή, χυμώδης, γευστική, δροσιστική και ξινή, μέχρι να ωριμάσει καλά. Είναι ποικιλία πολύσπερμη, πολυεμβρυονική (πρασινοκίτρινες κοτυληδόνες) και πολύ όψιμη. Η ποιότητα των καρπών της διατηρείται, αν παραμείνουν πάνω στο δένδρο και μετά την ωρίμαση τους. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, πλαγιόκλαδη, χωρίς αγκάθια, με φύλλα βαθυπράσινα και παρόμοια της Σατσούμα. Θεωρείται παραγωγική και ανθεκτική στο ψύχος. Χαρακτηρίζεται από τάση παρενιαυτοφορίας.Kinnow

Kinnow

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος και σχήμα ελαφρώς πλακέ. Ο φλοιός είναι λεπτός, δερματώδης, σκληρός, πολύ λείος και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Το χρώμα κατά την ωρίμαση είναι κιτρινοπορτοκαλί. Έχει 9 έως 10 καρπόφυλλα, συνεκτικά και ευκόλως διαχωριζόμενα. Η σάρκα έχει χρώμα βαθύ κιτρινοπορτοκαλί, είναι πλούσια σε χυμό, γευστική και αρωματική. Είναι ποικιλία πολύσπερμη, πολυεμβρυονική και μεσοπρώιμη. Διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο και μετά την ωρίμαση . Σαν δένδρο είναι ζωηρή, μεγάλου μεγέθους, σχεδόν χωρίς αγκάθια, με μέσου μεγέθους φύλλα και πυκνό φύλλωμα. Παρουσιάζει τάση παρενιαυτοφορίας και θεωρείται ανθεκτική στο ψύχος.Ponkan (Naopur, Warnurco)

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό έως ελαφρώς πλακέ και κοντό λαιμό. Μερικές φορές φέρει ομφαλό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, επιφάνεια λεία και χρώμα πορτοκαλί. Έχει περίπου 10 καρπόφυλλα, που διαχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα είναι πορτοκαλί, τρυφερή, χυμώδης, μέσης γευστικότητας και αρωματική. Είναι ποικιλία λιγόσπερμη, πολυεμβρυονική, με ανοικτοπράσινες κοτυληδόνες και μεσοπρώϊμη. Η ποιότητα των καρπών της υποβαθμίζεται, αν παραμείνει πάνω στο δένδρο μετά την ωρίμαση. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, ορθόκλαδη, παραγωγική και με έντονη τάση παρενιαυτοφορίας. Αναφέρεται, ότι δεν είναι ανθεκτική στο ψύχος, όσο οι πιο πολλές από τις άλλες ποικιλίες μανταρινιάς.Wilking

Ο καρπός της έχει μικρό έως μέσο μέγεθος και σχήμα ελαφρώς πλακέ. Ο φλοιός της είναι μετρίως λεπτός και αποσπάται εύκολα από τη σάρκα. Το χρώμα του κατά την ωρίμαση είναι πορτοκαλί. Έχει 9 έως 12 καρπόφυλλα συνεκτικά, αλλά εύκολα διαχωριζόμενα. Η σάρκα έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα, είναι πλούσια σε χυμό, γευστική και αρωματική. Είναι ποικιλία πολύσπερμη, μονοεμβρυονική και μεσοπρώϊμη. Διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο μετά την ωρίμαση της χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας της. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, μέσου μεγέθους, σχεδόν χωρίς αγκάθια και μακρυά φύλλα. Παρουσιάζει τάση παρενιαυτοφορίας και είναι ανθεκτική στο ψύχος.Ortanique

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος, σχήμα πλακέ ή αχλαδόμορφο (με την ανάπτυξη του λαιμού). Ο φλοιός είναι λεπτός, δερματώδης και δεν αποσπάται από τη σάρκα αρκετά εύκολα. Ο χρωματισμός του, κατά την ωρίμαση, είναι πορτοκαλοκίτρινος. Έχει περίπου 10-12 καρπόφυλλα. Η σάρκα έχει πορτοκαλί χρώμα, είναι χυμώδης και γευστική. Είναι ποικιλία μεσοπρώϊμη έως όψιμη και μάλλον πολύσπερμη. Ο καρπός της διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο μετά την ωρίμαση. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή, μέσου έως μεγάλου μεγέθους, σχεδόν χωρίς αγκάθια και πλαγιόκλαδη. Θεωρείται παραγωγική και οικονομικά ενδιαφέρουσα για διάδοση.