Μοντέλα αγροτουρισμού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αγροικία στο Πήλιο

Τα αγροτουριστικά μοντέλα που αναγνωρίζονται διεθνώς αναφέρονται παρακάτω και είναι:

  • Αγροτουριστικά καταλύματα

Μέσα σε περιποιημένα αγροκτήματα ή ακόμα και στο ίδιο το σπίτι του αγρότη που προσφέρει τους κοινόχρηστους χώρους του και κάποια επιπλέον κρεβατοκάμαρα για τους φιλοξενούμενους.

  • Καταλύματα ήπιων μορφών

Αγροικίες εκτός οικισμών, με λίγες ανέσεις, αλλά και ανεξάρτητες οικίες εντός παραδοσιακού οικισμού. Επίσης ξενώνες στην ύπαιθρο πλήρως ή μερικώς οργανωμένοι.

  • Καταλύματα σε παραδοσιακά κτίρια

Εξαιρετικής ομορφιάς και ιδιαίτερης τεχνοτροπίας παραδοσιακά ξενοδοχεία ή διατηρητέα αρχοντικά στην επαρχία, με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η ιστορία παρούσα.

  • Επισκέψιμα αγροκτήματα

Με ή χωρίς δυνατότητα φιλοξενίας ή εστίασης, τα επισκέψιμα αγροκτήματα είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά: γνωρίζουν φυτά και ζώα, πέφτουν στις λάσπες και τρώνε με όρεξη τα καλούδια που πουλάει ο αγρότης.

  • Επισκέψιμα οινοποιεία

Ιδέα από τη Γαλλία που ταιριάζει "γάντι" στη χώρα μας. Οινοποιεία με δυνατότητα εστίασης και φιλοξενίας, με πατητήρια, αίθουσες γευσιγνωσίας και μονοπάτια στις φυτεμένες με αμπέλια πλαγιές.

  • Ήπιες επιχειρήσεις

Λαογραφικά μουσεία, ιστορικά αρχεία και ιδιωτικές συλλογές με σπάνια τεκμήρια, γιορτές τοπικών προϊόντων, πρατήρια συνεταιριστικών προϊόντων, ακόμα κι ένας παραδοσιακός γάμος, είναι ευκαιρία για συμμετοχή σε ένα δρώμενο μαζί με τους ντόπιους.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Ο αγροτουρισμός ως εναλλακτική μορφή τουρισμού. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή του στο νομό Ηρακλείου", Πτυχιακή εργασία της Κολιακουδάκη Δέσποινας, ΑΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ηράκλειο 2010