Πλάγιασμα (lodging) φυτών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πλάγιασμα είναι η πτώση του στελέχους του φυτού από την κατακόρυφη θέση μετά την επίδραση εξωτερικών δυνάμεων που ασκούνται από άνεμο, βροχή ή χαλάζι. Οι δυνάμεις αυτές ασκούν μια ροπή η οποία τείνει να κάμψει το φυτό. Συνήθως το πλάγιασμα δεν είναι ομοιόμορφο σε όλο το χωράφι. αλλά παρατηρείται κατά κηλίδες όπου η κλίση των στελεχών δεν είναι ομοιόμορφη.

Υπάρχουν δύο είδη πλαγιάσματος.

  • Πλάγιασμα στελέχους. Είναι η κάμψη ή θραύση των κατώτερων μεσογονατίων. Προκαλείται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους ή προσβολές από έντομα και ασθένειες του λαιμού που δημιουργούν το παρασιτικό πλάγιασμα. Συναντιέται σε ξηρά και σκληρά εδάφη και σε φυτά στο στάδιο της ωρίμασης, όταν το στέλεχος είναι πιο εύθραυστο.
  • Πλάγιασμα ριζών. Είναι το συνηθέστερο είδος πλαγιάσματος. Εδώ ολόκληρα τα στελέχη κάμπτονται από το λαιμό οπότε προκαλείται και μερική βλάβη των επιφανειακών ριζών. Συναντιέται σε υγρά και ελαφρά εδάφη, όπου η ροπή που εξασκείται στο στέλεχος μεταφέρεται στη ρίζα. Σε έδαφος βρεγμένο από βροχή ή πότισμα εξασθενεί η αγκυροβολία των φυτών και η κάμψη προκαλείται ακόμη κι από ασθενείς ανέμους. Γενικά τα αίτια του πλαγιάσματος των ριζών είναι ηπιότερα από εκείνα του πλαγιάσματος του στελέχους.