Ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών Όψιμος Εδέσσης

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όψιμος Εδέσσης

Γενικά

Καλλιεργείται στις αμπελουργικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Έδεσσα, Νάουσα, Ν. Τριγλία, Χαλκιδική). Είναι γνωστή και με τα ονόματα Ντόπιο, Σταφύλι Καρατζόβας, Καρατζόβικο, Χειμωνιάτικο, Φουστάνη, Πασχαλινό, Αμάσεια (είναι όμως διαφορετική ποικιλία από την Amassya που καλλιεργείται στην Μ. Ασία).

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, πεντάλοβο, ελαφρά σφηνοειδές, με έλασμα σκληρό, κυμματοειδές, λείο. Μισχικός κόλπος U ανοιχτού. Σταφύλι μέτριου μεγέθους, κυλινδροκωνικό, σχεδόν πυκνόρραγο. Ράγα ωοειδής, μέτρια έως μεγάλη, με παχύ ανθεκτικό, κιτρινόλευκο φλοιό καλυμμένο με λάφθονη άχνη. Η σάρκα είναι ανθεκτική, τραγανή με γλυκειά γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπέλου, ζωηρή, πολύ παραγωγική, με δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό. Μορφώνεται σε απλό γραμμικό ή σε κρεββατίνα και σε κύπελλο. Αξιόλογη όψιμη ποικιλία με τοπικό, κύρια, ενδιαφέρον αλλά και με προοπτικές για εξαγωγή, εφόσον αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ποικιλίας σε κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες.