Ποικιλία κουκιάς Τανάγρα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ποικιλία κτηνοτροφικού κουκιού "Τανάγρα" ανήκει στο είδος Vicia faba L. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια των βελτιωτικών προγραμμάτων κτηνοτροφικών φυτών του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Bοσκών Λάρισας και είναι προϊόν επιλογής από τοπικό πληθυσμό.

Το άνθος είναι λευκό με μαύρες γραμμές στον πέτασο, ενώ οι σπόροι είναι μέτριοι σε μέγεθος, νεφροειδείς, ανοιχτού καφέ χρώματος, γυαλιστεροί χωρίς διακόσμηση. Το βάρος 1000 σπόρων κυμαίνεται από 550 έως 570 γραμμάρια.

Είναι πρώιμη ποικιλία χειμερινού τύπου με σχετικά γρήγορη πρώτη ανάπτυξη. Κατάλληλη εποχή σποράς είναι το Φθινόπωρο (Νοέμβριος). Για την παραγωγή καρπού η συνιστώμενη ποσότητα σποράς είναι 11-12 κιλά/ στρέμμα. Είναι ποικιλία σταθερή και παραγωγική σε καρπό. Η μέση απόδοσή της είναι 150-200 κιλά/στρ.

Ο καρπός χρησιμοποιείται ως συμπυκνωμένη πρωτεϊνούχα ζωοτροφή με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραγωγή σανού ως αμιγής καλλιέργεια ή σε συγκαλλιέργεια με διάφορα σιτηρά.

Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία. Διατηρητής της ποικιλίας Tανάγρα είναι το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών.