Ποικιλία πατάτας Καρλίτα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πολύ πρώιμη ποικιλία, με πολύ γρήγορη κονδυλοποίηση. Μπορεί να συγκομιστεί σε 75 έως 80 ημέρες. Οι κόνδυλοι είναι στρογγυλοί ως ωοειδείς, με μεγάλο ομοιόμορφο μέγεθος, μάλλον ρηχά μάτια, κίτρινη επιδερμίδα, ελαφρά κίτρινη σάρκα και πολύ υψηλή παραγωγή. Ωραίος τύπος φυλλώματος με καλή ανάπτυξη. Αν και το φύλλωμα είναι κάπως ανοιχτό, εν τούτοις έχει κάλυψη του εδάφους και διατηρείται περισσότερο απ' ότι θα αναμενόταν για μια πρώιμη ποικιλία. Ανθεκτική στο χρυσονηματώδη, πολύ ανθεκτική στον περονόσπορο των φύλλων και εξαιρετικά ανθεκτική στον περονόσπορο των κονδύλων, πολύ ανθεκτική στην ακτινομύκωση, ελαφρά ευαίσθητη στους ιούς Υ και Α και εξαιρετικά ανθεκτική στον ιό του καρουλιάσματος τον φύλλων και τον ιό Χ, ανθεκτική στο φουζάριο. Πολύ καλή ποιότητα για τον καταναλωτή, τύπος μαγειρέματος ΑΒ. Δεν αποχρωματίζεται μετά το μαγείρεμα. Η Καρλίτα μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδαφών και απαιτεί περισσότερο άζωτο από το κανονικό. Στις πρώιμες περιοχές όπως η Μεσσηνία, Αχαΐα, μπορεί να φυτευτεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ή και αργότερα για την Ηλεία, χωρίς αυτό να καθυστερήσει την πρώιμη συγκομιδή της. Έτσι αποφεύγονται οι κίνδυνοι από παγετό. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Η Καρλίτα είναι μέτρια ανθεκτική στις μηχανικές ζημιές και πολύ ανθεκτική στην εσωτερική κηλίδωση. Μπορεί να αποθηκευθεί για μεγάλη περίοδο. Αναβλαστάνει γρήγορα μετά από κάψιμο από παγετό. Έχει μάλλον μικρή περίοδο ληθάργου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φθινοπωρινή καλλιέργεια.