Ποικιλίες αβοκάντο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Hass

Ποικιλία αβοκάντο Hass

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός είναι τραχύς, μέτριου πάχους και πρασινόμαυρου χρώματος κατά την ωρίμανση. Η σάρκα έχει εκλεκτή γεύση. Ωριμάζει κατά τα τέλη του καλοκαιριού. Σαν δένδρο έχει σχήμα σφαιρικό, είναι μεσοπρωΐμου ανθίσεως και τα άνθη ανήκουν στον τύπο Α. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας. Αποτελεί υβρίδιο των υποειδών Γουατεμάλας και Μεξικού και θεωρείται από τις καλύτερες καλλεργούμενες σήμερα ποικιλίες του αβοκάντο.


Fuerte

Ποικιλία αβοκάντο Fuerte

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι δερματώδης, μέτριου πάχους και χρώματος πράσινου κατά την ωρίμανση. Η σάρκα είναι αρκετά γευστική. Ωριμάζει κατά το χειμώνα και την άνοιξη. Σαν δένδρο σχηματίζει πλαγιόκλαδη βλάστηση, είναι πρώϊμης ανθίσεως και τα άνθη ανήκουν στον τύπο Β. Θεωρείται ποικιλία ευαίσθητη στη θερμοκρασία κατά την καρπόδεση, με τάση παρενιαυτοφορίας. Αποτελεί υβρίδιο των υποειδών Μεξικού και Γουατεμάλας και θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι (πάνω από 26%).


Zutano

Ποικιλία αβοκάντο Zutano

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λειός, λεπτός και ανοιχτοπράσινος κατά την ωρίμανση. Η σάρκα είναι μετρίως γευστική. Ωριμάζει κατά το χειμώνα. Σαν δένδρο είναι υψηλή - ορθόκλαδη, πρώϊμης ανθίσεως και τα άνθη ανήκουν στον τύπο Β. Θεωρείται ποικιλία ανεκτική στο ψύχος και καλής ποιότητας. Ανήκει στο υποείδος του Μεξικού.


[1], [2]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Υποτροφικά φυτά.