Ποικιλίες αραχίδας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Rummer

Η ποικιλία αυτή έχει γίνει ο κυρίαρχος τύπος λόγω της εισαγωγής στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μιας νέας ποικιλίας Rummer, η Florunner, η οποία ήταν υπεύθυνη για μια θεαματική αύξηση των αποδόσεων στο φιστίκι. Οι Rummer κέρδισαν γρήγορα την ευρεία αποδοχή λόγω του ελκυστικού και ομοιόμορφου μεγέθους του πυρήνα τους. Το 54% των καλλιεργούμενων Rummer χρησιμοποιούνται για το φυστικοβούτυρο. Η ποικιλία αυτή της αραχίδας καλλιεργείται κυρίως στη Γεωργία, στη Φλόριντα, στο Τέξας και στην Οκλαχόμα.
Virginia

Η ποικιλία Virginia έχει τους μεγαλύτερους πυρήνες και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο αριθμό ψημένων φιστικιών του εμπορίου. Όταν μετά από επεξεργασία απομακρυνθεί το κέλυφος, πολλούς από τους μεγαλύτερους καρπούς πωλούνται ως σνακ. Ο τύπος αυτός καλλιεργείται κυρίως στη νοτιοανατολική Βιρτζίνια, στη Βόρεια Καρολίνα και στη Νότια Καρολίνα.
Spanish

Ισπανικά τύπου φιστίκια που έχουν μικρότερους πυρήνες και καλύπτονται με μια κοκκινωπή-καφέ επιδερμίδα. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε προϊόντα με καραμελωμένα φυστίκια, με σημαντικές ποσότητες όμως να χρησιμοποιούνται στο εμπόριο ως καρποί με κέλυφος (ως ξηρός καρπός) αλλά και για την παραγωγή φυστικοβούτυρου. Η ποικιλία αυτή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε έλαιο από τους άλλους τύπους των αραχίδων το οποίο είναι πλεονεκτικό όταν επεξεργάζεται για έλαιο. Τα φυτά αυτά καλλιεργούνται κυρίως στην Οκλαχόμα και στο Τέξας.
Valencia

Η ποικιλία της Valencia έχει συνήθως τρεις ή περισσότερες καρπούς σε έναν λοβό που καλύπτονται από ένα φωτεινό κόκκινο δέρμα. Είναι πολύ γλυκό φιστίκι και συνήθως ψήνονται και πωλούνται μέσα στο κέλυφος. Επίσης, είναι εξαιρετικά για νωπή χρήση ως βραστά φιστίκια. Το Νέο Μεξικό είναι ο κύριος παραγωγός της ποικιλίας Βαλένθια.