Ποικιλίες βιομηχανικής ντομάτας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Titano-M/race

Είναι η πρώτη ποικιλία σε προτίμηση τα τελευταία 10 χρόνια. Έχει αντοχή στα όξινα και αλκαλικά εδάφη. Παρουσιάζει αντοχή στις αδρομυκώσεις. Το βάρος της είναι 90gr και τα διαλυτά στερεά της (brix) είναι 5,3. Τέλος είναι κατάλληλη για μηχανική συλλογή.


Alice

Είναι ποικιλία με πολύ υψηλή παραγωγή και κατάλληλη για μηχανοσυλλογή. Παρουσιάζει αντοχή στις αδρομυκώσεις. Το βάρος της είναι 90 - 110gr ανά καρπό και τα διαλυτά στερεά (Brix) είναι πάνω από 5,5.


Agata

Είναι ποικιλία με αντοχή στις αδρομυκώσεις. Με πολύ συνεκτικούς καρπούς βάρους 90-110 gr, ανά καρπό και διαλυτά στερεά (Brix) πάνω από 5,5. Είναι κατάλληλη για μηχανοσυλλογή.


Rio grade

Όψιμη ποικιλία με μεγάλη ανάπτυξη. Καρπός πρισματικός, σκληρός αντέχει στις μεταφορές. Το βάρος του καρπού υπολογίζεται στα 95gr. Αριθμός φυτών ανά στρέμμα 2.500-3.000. Ανθεκτική στις αδρομυκώσεις, ενώ τα διαλυτά στερεά υπολογίζεται στα (Brix) 6.


Ventura

Είναι ποικιλία με αντοχή στις αδρομυκώσεις. Καρπός πρισματικός, σκληρός και αντέχει στις μεταφορές. Το βάρος του καρπού υπολογίζεται στα 90gr και τα διαλυτά στερεά (Brix) της είναι 6.


Vegas F1

Πρώιμο υβρίδιο υψηλής παραγωγικότητας. Παρουσιάζει υψηλή αντοχή στην υπερωρίμανση των καρπών. Δυνατότητα μακράς παραμονής των ώριμων καρπών, χωρίς απώλειες, στο χωράφι και στις πλατφόρμες παράδοσης. Είναι φυτό ισορροπημένης ανάπτυξης, σκούρου πράσινου χρώματος με άριστο stay green. Ταυτόχρονη και σύντομη ωρίμανση καρπών. Ανθεκτική στις αδρομυκώσεις


Dexter F1

Μεσοπρώιμο υβρίδιο με παχιά και ανθεκτικά τοιχώματα. Σταθερά υψηλές τιμές Brix. Ζωηρό κόκκινο χρώμα καρπών. Τα εξαιρετικά παχιά και σκληρά τοιχώματα των καρπών προσφέρουν μεγάλη ανθεκτικότητα στην υπερωρίμανση, τις μεταφορές και την αναμονή στις πλατφόρμες παράδοσης. Υψηλές αποδόσεις στις γραμμές αποφλοίωσης και κυβοποίησης. Φυτό ζωηρό και ανθεκτικό με άριστη κάλυψη καρπών. Ανθεκτική στις αδρομυκώσεις


Alphapeel F1

Yβρίδιο μεσοόψιμο, 110-115 ημερών. Φυτό μεγάλο με καλή φυλλική κάλυψη, καρπός σφαιρικός, κόκκινος, βάρους 140gr. Yψηλή παραγωγή, φυτό απαιτητικό σε ασβέστιο. Συστήνεται για χειροσυλλογή, αλλά συμπεριφέρεται εξ ίσου καλά και κατά τη μηχανοσυλλογή. Πολύ καλή ανοχή σταντοχή στις αδρομυκώσεις.


Marutti

Μεσοπρώιμο υβρίδιο βιομηχανικής τομάτας. Μέτρια εύρωστο φυτό με καλή φυλλική κάλυψη. Οι καρποί είναι ομοιόμορφοι σχήματος οβάλ μέσου βάρους 80-85gr. Εξαιρετικό κόκκινο χρώμα και υψηλά Brix. Διατήρηση του χρώματος και της συνεκτικότητας των καρπών και στο στάδιο της υπερωρίμανσης. Υπερπαραγωγική ποικιλία, κατάλληλη για χυμοποίηση, κυβοποίηση και για μηχανοσυλλογή.


Zoom

Μεσοπρώιμο υβρίδιο βιομηχανικής τομάτας, 90 ημερών. Έχει άριστη φυλλική κάλυψη. Το φυτό είναι συμπαγές με κοντά μεσογονάτια διαστήματα. Οι καρποί είναι ομοιόμορφοι σχήματος οβάλ. Παρουσιάζει άριστη προσαρμοστικότητα σε διάφορους τύπους εδαφικών και κλιματικών συνθηκών, ενώ αντέχει και σε εδάφη με χαμηλό pΗ. Παρουσιάζει αντοχή στην υπερωρίμανση. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο παραγωγικό υβρίδιο της αγοράς. Κατάλληλο για χυμοποίηση, κυβοποίηση και για μηχανοσυλλογή.


Hypeel F1

Πρώιμο υβρίδιο βιομηχανικής τομάτας. Μέτρια εύρωστο φυτό με καλή φυλλική κάλυψη. Οι καρποί είναι ομοιόμορφοι, σχήματος στρογγυλού-οβάλ μέσου βάρους 95-110gr. Εξαιρετικό κόκκινο χρώμα και υψηλά Brix. Υψηλή συνεκτικότητα καρπών, με πρώιμη και υψηλή παραγωγή. Κατάλληλο υβρίδιο για χυμοποίηση και κυβοποίηση. Κατάλληλη για συλλογή και δια χειρός και με μηχανές.


Nemastar F1

Υβρίδιο πρώιμο, 80-90 ημερών. Το φυτό είναι συμπαγές με ικανοποιητική φυλλική κάλυψη, κατάλληλο για χειροσυλλογή και μηχανοσυλλογή. Ο καρπός είναι τετράγωνου σχήματος και κόκκινου χρώματος, βάρους 90-100gr. Ανθεκτική στο φουζάριο και στη βερτισσιλίωση. Κατάλληλη για συλλογή και δια χειρός και με μηχανές.


[1], [2], [3]

[1], [2], [3]

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στo νομό Θεσσαλονίκης, πτυχιακή μελέτη του φοιτητή Σωτηρακόγλου Αθανάσιου, Ηράκλειο 2006.
  2. 2,0 2,1 Ποικιλίες βιομηχανικής ντομάτας.
  3. 3,0 3,1 Υβρίδια βιομηχανικής ντομάτας.