Ποικιλίες λαθουριού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ρόδος

Πρόκειται για μια πρώιμη ποικιλία κτηνοτροφικού λαθουριού για παραγωγή καρπού και σανού. Η ποικιλία κτηνοτροφικού λαθουριού «Ρόδος» ανήκει στο είδος Lathyrous cicera L. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια των βελτιωτικών προγραμμάτων κτηνοτροφικών φυτών του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και είναι προϊόν επιλογής από την τοπική ποικιλία Μ-6264 Απόλλωνα Ρόδου. Ποικιλία σταθερή και παραγωγική σε σανό. Σε ξηρικά χωράφια η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται σε 400-500 κιλά σανό/στρέμμα. Η ποικιλία Ρόδος αποδίδει ικανοποιητικά και σε σπόρο ώστε να είναι συμφέρουσα η σποροπαραγωγή της. Η μέση απόδοσή της είναι 150-180 κιλά/στρέμμα σε καρπό. Κατάλληλη εποχή σποράς είναι το Φθινόπωρο (Νοέμβριος). Για την παραγωγή σανού η συνιστώμενη ποσότητα σποράς είναι 16 κιλά/στρέμμα, ενώ για την παραγωγή καρπού η συνιστώμενη ποσότητα σποράς είναι 14 κιλά/στρέμμα. Είναι πρώιμη ποικιλία με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Ο σπόροι είναι μέτριοι σε μέγεθος, γωνιώδεις, σχεδόν σαν τριγωνικό πρίσμα, αργυρόλευκοι με μπέζ χρωματισμού στίγματα απαλά. Το βάρος 1000 σπόρων κυμαίνεται από 75 έως 90 γραμμάρια. Χρησιμοποιείται και για παραγωγή σανού σε συγκαλλιέργεια με διάφορα σιτηρά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία. Διατηρητής της ποικιλίας Ρόδος είναι το ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών).




Ίμια

Πρόκειται για βρώσιμο λαθούρι με βάρος 1000 σπόρων 260-280 γραμμάρια. Είναι δημιουργία του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών από επιλογή σε τοπικό πληθυσμό της περιοχής Κουτρουλιανά Κρήτης.

Το άνθος είναι άσπρο με αποχρώσεις ανοιχτού μώβ στη βάση του. Οι σπόροι είναι γωνιώδεις, τριγωνικοί ή τετραγωνικοί, χρώματος ανοιχτού μπεζ με στίγματα. Σπέρνεται το φθινόπωρο με 16-18 κιλά/στρέμμα. Είναι πρώιμη ποικιλία με καλή αντοχή στην ξηρασία, ικανοποιητική αντοχή στο ψύχος και τις ασθένειες.

Μέση στρεμματική απόδοση: 150-200 κιλά/στρ. Έχει εξαιρετική βραστικότητα, χυλώνει εύκολα και εμφανίζει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη. Αναμένεται η εγγραφή της ποικιλίας στον Εθνικό Κατάλογο.