Ποικιλίες μελιτζάνας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σύρου

Σύρου

Πρώιµη ποικιλία µε τους µεγαλύτερους καρπούς που φτάνουν και τα 300gr. Είναι χοντροί και στρογγυλοί ή σχήµατος αχλαδιού και το χρώµα τους είναι σκούρο µόβ.

Λαγκαδά

Ποικιλία μελιτζάνας μέσης πρωϊμότητας. Το φυτό είναι υψίκορμο, ζωηρό, συνεχούς αναπτύξεως και καρποφορίας, ανθεκτικό στις ασθένειες του εδάφους, έντονα παραγωγικό. Ο καρπός είναι επιμήκης, μεγάλος, άριστης ποιότητας. Καρπός τύπου Long purple και χρώματος έντονου βιολετί.

Τσακώνικη

Τσακώνικη

Ποικιλία μελιτζάνας κατάλληλη για νωπή κατανάλωση. To φυτό είναι ζωηρό, υψίκορμο, ανθεκτικό στις ασθένειες, πολύ παραγωγικό, συνεχούς αναπτύξεως. Ο καρπός είναι επιμήκης, ομοιόμορφου σχήματος, με γλυκιά γεύση, μήκους 10–25cm, μέσου βάρους καρπού 120-150g και χρώματος ανοιχτού μωβ με άσπρες ραβδώσεις. Καλλιεργείται στη Ν. Ελλάδα και ενδείκνυται για ανοιχτή και πρώϊμη καλλιέργεια.

Black beauty

Black beauty

Μεσοπρώιμη ποικιλία φλάσκας μελιτζάνας κατάλληλη για υπαίθρια καλλιέργεια. Οι καρποί έχουν μεγάλο μέγεθος (12 x 15cm). Οβάλ - στρογγυλού σχήματος και χρώματος σχεδόν μαύρο. Έχει καλή ομοιομορφία στους καρπούς και κρατά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μετά το κόψιμο. Έχει καλή συμπεριφορά στις μεταφορές.

Rosa bianca

Rosa bianca

Ιταλική ποικιλία μέσης εποχής. Είναι ίσως η καλύτερη ποικιλία σε γεύση. Έχει κερδίσει πρώτη σε διαγωνισμούς για την υπέροχη κρεμώδη σάρκα της. Είναι λευκή στη βάση ης με ακανόνιστες ροζ-μωβ λωρίδες στο πάνω μέρος. Περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται περίπου σε 83 ημέρες από την περίοδο της μεταφύτευσης.

Listada de Gandia

Listada de Gandia

Ποικιλία από τη Γαλλία το από το 1850. Έχει σχήμα αυγού και μωβ χρώματος, με λευκές λωρίδες και φθάνουν τα 12-15cm. Δεν γίνονται μεγάλα όσο άλλες ποικιλίες, αλλά τα ώριμα φυτά αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρασία. Ταιριάζει στις περιοχές με μακρά θερμή καλλιεργητική περίοδο. Οι φλούδες τους δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστούν για να μαγειρευτούν.

White beauty

Ποικιλία μελιτζάνας White beauty

Αυτή η ποικιλία ευδοκιμεί σε ζεστές και πιο νότιες περιοχές. Οι καρποί είναι λευκοί και οβάλ σχήματος. Οι μελιτζάνες έχουν καλή γεύση και φτάνουν σε μήκος τα 12-15cm. Είναι παραγωγικές στις νότιες περιοχές.

Long purple

Long purple

Ποικιλία παραγωγική και με σφρίγος. Παράγει καρπούς επιμήκεις χρώματος μαύρο-βιολετί, μακρόστενους μήκους 22-24cm. Ιδανική για υπαίθρια καλλιέργεια και σε θερμοκήπιο. Ωριμάζει περίπου στις 70 ημέρες.

Sofia F1

Πρώιμο υβρίδιο για υπαίθρια και υπό κάλυψη καλλιέργεια. Τα φυτά είναι εύρωστα με γρήγορη ανάπτυξη. Έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα στους ιούς (CMV-TMV). Οι καρποί είναι ομοιόμορφοι απιοειδούς σχήματος και μεγάλου μεγέθους (18-20 x 7-10cm). Έχει πάρα πολύ καλή συμπεριφορά στις μεταφορές.

Bonica F1

Bonica F1

Είναι πρώϊμο, ανθεκτικό στο μωσαϊκό του καπνού (ΤΜV) και στο μωσαϊκό του αγγουριού (CMV 1). Ο καρπός είναι ωοειδής, απιοειδής, μέσου μήκους 15-18cm και μέσης διάμετρου 7-10cm, βάρους 250-350gr και το χρώμα του είναι βαθύ ιώδες. Δίνει υψηλές αποδόσεις (14-15 τόνους/στρέμμα).

Delica F1

Παρόμοιο υβρίδιο με το προηγούμενο, πρώϊμο αλλά όχι τόσο παραγωγικό. Ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο μωσαϊκό του καπνού. Ο καρπός είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Black magic

Είναι πρώϊμη ποικιλία. Το φυτό έχει την τάση να αναπτύσσεται πλάγια. Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές, χρώμα βαθύ ιώδες και είναι πολύ καλής ποιότητας.

Zenith F1

Είναι φυτό μεγάλης ανάπτυξης και ευρωστίας, με υψηλή παραγωγικότητα και καλή πρωϊμότητα. Το μέσο βάρος του καρπού 150gr. Έχει σχήμα κυλινδρικό απιοειδές και χρώμα μελανοϊώδες στιλπνό. Ο καρπός είναι καλής ποιότητας και με ικανότητα διατήρησης πολύ καλή.

Festival F1

Είναι φυτό εύρωστο, παραγωγικό (μέση απόδοση 10-12 τόνοι/στρέμμα). Το μέσο βάρος του καρπού υπολογίζεται περίπου στα 150gr, το σχήμα είναι απιοειδές, το χρώμα βαθύ έως ανοιχτό ιώδες, ελαφρά στιλπνό με καλή εμφάνιση και μέτρια ικανότητα διατήρησης.

Black mamouth F1

Είναι υβρίδιο εύρωστο, παραγωγικό και πρώϊμο. Το μέσο βάρος του καρπού υπολογίζεται στα 150gr, το σχήμα είναι απιοειδές και το χρώμα είναι σκούρο ιώδες στιλπνό. Έχει καλή ποιοτική εμφάνιση και διατηρείται καλά.Ecavi

Ecavi

Το φυτό είναι ζωηρό, πολύ πρώϊμο ανοιχτής ανάπτυξης, με καρπούς τύπου "φλάσκας" οι οποίοι έχουν λαμπερό ιώδη χρωματισμό.

NP F1

Είναι φυτό ζωηρό, αναπτύσσεται σε μεγάλο μέγεθος, πρώϊμο με καρπούς τύπου "φλάσκας", πολύ παραγωγικό.

Galine F1

Galine F1

Φυτό πολύ πρώϊμο με ανοικτή πλάγια ανάπτυξη. Κατάλληλο για καλλιέργεια κατά τον χειμώνα στα θερμοκήπια διότι έχει την ικανότητα να αναπτύσσει καρπούς παρθενοκαρπικά. Καλλιεργείται επίσης το φθινόπωρο και την άνοιξη υπό κάλυψη και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Ο καρπός είναι απιοειδούς σχήματος, με γυαλιστερό ιώδες χρωματιστό, μέσου βάρους 350gr. Διατηρείται σε καλή κατάσταση αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή.

[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Ποικιλίες μελιτζάνας