Ποικιλίες μύρτιλου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ποικιλίες για την βόρεια Ελλάδα

Ερλι-Μπλου (Earliblue): Πρώιμη ποικιλία που παράγει σχετικά μικρού μεγέθους καρπούς που ωριμάζουν τον Ιούνιο. Είναι η λιγότερο ανθεκτική στο κρύο (έως -180C) σε σχέση με άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Πάτριοτ (Patriot): Αυτογόνιμη, ανθεκτική ποικιλία με μέτρια ανάπτυξη (φτάνει σε ύψος τα 1,20-1,80μ.) που δίνει υψηλή παραγωγή καρπών. Οι καρποί της ωριμάζουν τον Ιούλιο, οπότε και αποκτούν χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αντέχει μέχρι τους -340C.

Τσάντλερ (Chandler): Ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία ταχείας ανάπτυξης, που σχηματίζει γευστικούς καρπούς μεγάλου μεγέθους, οι οποίοι ωριμάζουν σταδιακά εντός 4-6 εβδομάδων, από Ιούλιο έως Αύγουστο. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -200C).

Μπλου-Κροπ (Bluecrop): Από τις πιο γνωστές ποικιλίες, [1] ιδιαίτερα αποδοτική, φτάνει σε ύψος τα 1,60-2 μ. Οι μεγάλοι καρποί της, που ωριμάζουν τον Αύγουστο, είναι λίγο πιο ξινοί σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες και έχουν πιο ανοιχτό μπλε χρώμα. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -280C) και στις έντονες διακυμάνσεις του καιρού την άνοιξη.

Ντάροου (Darrow): Παραγωγική ποικιλία με χαρακτηριστικά μικρά σκουροπράσινα φύλλα, που φτάνει σε ύψος το 1,50-2,10μ. Οι καρποί της ωριμάζουν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και έχουν μεγάλο μέγεθος. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -230C.

Ποικιλίες για την Νότια και Νησιωτική Ελλάδα

Τοπ Χατ (Top hat): Αυτογόνιμη ποικιλία με μικρή ανάπτυξη και καρπούς μέτριου μεγέθους που ωριμάζουν τον Αύγουστο. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε γλάστρες ή σε μικρούς κήπους, καθώς το ύψος της δεν ξεπερνά τα 60εκ.

Σταρ (Star): Μέτριας ανάπτυξης ποικιλία που σχηματίζει μεγάλα και σχετικά σκληρά αλλά γλυκά μούρα. Το χειμώνα χρειάζεται περίπου 400 ώρες θερμοκρασία κάτω των 70C και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες ποικιλίες για περιοχές με ζεστό κλίμα. Ωριμάζει από Ιούνιο έως και Ιούλιο.

Μπίλοξι (Biloxi): Ποικιλία μεγάλης ανάπτυξης που σχηματίζει μέτριου μεγέθους καρπούς Ιουλίου και Αύγουστο. Προσαρμόζεται καλά σε θερμά κλίματα.

Ονίλ (Oneal): Πρώιμη, αυτογόνιμη ποικιλία μύρτιλου που σχηματίζει μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν Ιούνιο με Ιούλιο. Φυτεύεται σε ζεστές περιοχές αλλά έχει αυξημένες ανάγκες σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σπρινγκ-Χάι (Springhigh): Πολύ πρώιμη ποικιλία που σχηματίζει μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν στο τέλος της άνοιξης.

Βιβλιογραφία

  1. Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014.