Ποικιλίες πεκάν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Mahan

Η ποικιλία αυτή προέρχεται από τις ΗΠΑ και είναι η ποικιλία που έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις σύμφωνα με τον οργανισμό INRA (Γαλλία) και αποτελεί την πιο εμπορική ποικιλία. Έχει μέτρια έως υψηλή ευρωστία, πυκνό φύλλωμα και μεγάλα φυλλίδια. Ο καρπός της είναι μεγάλος (42 mm μήκος) με μέσο βάρος 7-8 gr/καρύδι. Η απόδοση του καρυδιού αυτού σε ψίχα είναι 55%. Ο φλοιός του καρυδιού είναι λεπτός και με εύκολο διαχωρισμό από το εξωτερικό περίβλημα.

Elisabeth

Είναι μία ποικιλία εύρωστη που όμως δεν έχει τόσο πυκνό φύλλωμα όσο η προηγούμενη, ούτε ο καρπός της είναι τόσο ογκώδες (36 mm) παρά το ότι έχει ένα μέσο βάρος 8 g. Ο φλοιός είναι παχύς και παρουσιάζει μία σχετική δυσκολία στον αποχωρισμό της ψίχας.

Mohawk

Είναι αμερικάνικης καταγωγής ποικιλία. Το δέντρο είναι ζωηρής βλάστησης, μάλλον ορθόκλαδο. Ο καρπός είναι μεγάλος με καλής ποιότητας ψίχα. Ο μέσος αριθμός καρπών ανά κιλό είναι 75-110. Ο καρπός ξεφλουδίζεται εύκολα και το ποσοστό ψίχας είναι 55-60%. Λόγω του μεγάλου του μεγέθους του καρπού και της εύκολης απόσπασης της ψίχας από τα τσόφλια, ζητείται στο εμπόριο περισσότερο σαν καρύδι παρά σαν ψίχα. Είναι πρώϊμη ποικιλία και ωριμάζει τους καρπούς της το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου. Καλλιεργείται πολύ στην Κύπρο.

Barton

Είναι ποικιλία αμερικάνικης καταγωγής. Είναι ζωηρό δέντρο και μπαίνει στην παραγωγή πιο νωρίς από την Mohawk. Ο καρπός είναι μέσου μεγεθούς με πολύ καλή ποιότητα ψίχας που αποσπάται εύκολα από τα τσόφλια. Ο μέσος αριθμός ανά κιλό είναι 90-135 και το ποσοστό ψίχας είναι 60-65%. Η ψίχα έχει καλές γευστικές ιδιότητες και είναι πιο πλούσια σε λάδι από την ψίχα της ποικιλίας Mohawk. Καρποφορεί βαριά όταν μπει στη παραγωγή για αυτό και χρειάζεται και περισσότερο κλάδεμα. Είναι πρώϊμη ποικιλία και ωριμάζει τους καρπούς της όπως και η Mohawk.


Πάφου

Είναι δέντρο ζωηρής βλάστησης και παραγωγικό. Ο καρπός έχει μικρό με μέσο μέγεθος, με ψίχα καλής ποιότητας. Ο μέσος αριθμός καρπών ανά κιλό είναι 120-150. Η ψίχα αποσπάται εύκολα από τα τσόφλια. Είναι όψιμη ποικιλία, ωριμάζει τους καρπούς το τελευταίο δεκαήμερο Οκτωβρίου.

[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Η καρυδιά πεκάν
  2. Το πεκάν