Ποικιλίες πιπεριάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Cleopatra No1

Πρόκειται για υβρίδιο πρώιμο και παραγωγικό. Το φυτό είναι μέσης ζωηρότητας και συμπαγές. Οι καρποί είναι τετράλοβοι, διαστάσεων 10 * 8cm με χοντρά τοιχώματα και βαθύ πράσινο χρώμα και κατά την ωρίμανση γίνεται κόκκινο. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται σήμερα σε πολύ μικρή έκταση.

Cleopatra No4

Είναι πρώιμο και παραγωγικό υβρίδιο και καλλιεργείται σε μικρή έκταση κυρίως στη Νότια Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες. Το φυτό είναι ζωηρό και αντέχει στο κρύο, στον ιό του μωσαϊκού του καπνού και στις τραχειομυκώσεις. Ο καρπός είναι συνήθως τετράλοβος επιμήκης 14 * 8cm με χοντρά τοιχώματα, μέσου βάρους 200gr και με σκούρο γυαλιστερό πράσινο χρώμα. Κατά την ωρίμανση γίνεται κόκκινος.

Lamuyo F1

Ποικιλία πιπεριάς Lamuyo F1

Είναι πρώιμο υβρίδιο. Το φυτό είναι υψηλό (65-75cm), ζωηρό και ανθεκτικό στο μωσαϊκό του καπνού. Ο καρπός είναι τρίλοβος - τετράλοβος και επιμήκης (13 * 9cm). Καλλιεργείται κυρίως στα θερμοκήπια της Νοτίου Ελλάδας.

Π13

Καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα. Το φυτό είναι μέσης ζωηρότητας και αρκετά παραγωγικό. Οι καρποί είναι στενόμακροι, κίτρινου χρώματος. Σήμερα καλλιεργείται σε πολύ περιορισμένη κλίμακα.

Π14

Η επιλογή αυτή είναι πολύ πρώιμη και ανθεκτική στις τραχειομυκώσεις. Οι καρποί είναι τρίλοβοι ή τετράλοβοι, με κίτρινο χρώμα και είναι κατάλληλοι για παραγέμισμα. Σήμερα καλλιεργείται με πολύ περιορισμένη κλίμακα.

California wonder

Ποικιλία πιπεριάς California wonder

Σε διεθνή κλίμακα, από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες, κυρίως για υπαίθρια καλλιέργεια. Είναι ποικιλία μέσης πρωϊμότητας. Το φυτό είναι ζωηρό και αναπτύσσεται προς τα άνω, σε ύψος 70-80cm, εφόσον δεν υποστυλωθεί και κλαδευτεί. Ο καρπός είναι τρίλοβος-τετράλοβος διαστάσεων 10 * 9cm, τετράγωνος με χοντρά τοιχώματα, αντέχει στη μεταφορά και χρησιμοποιείται για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση. Η αρχική ποικιλία δεν είχε ανθεκτικότητα στον ιό του μωσαϊκού του καπνού, ενώ νεότερες ποικιλίες όπως η California wonder 300 είναι ανθεκτικές.

Yolo wonder

Ποικιλία πιπεριάς Yolo wonder

Είναι του ίδιου τύπου, όπως η California wonder και ενδείκνυται κυρίως για υπαίθρια καλλιέργεια. Είναι ποικιλία μέσης ζωηρότητας με πολύ ζωηρή ανάπτυξη, πολύ παραγωγική, με ύψος φυτού 60-75cm, με συμπαγή βλάστηση. Είναι ανθεκτική στο μωσαϊκό του καπνού. Ο καρπός είναι τρίλοβος ή τετράλοβος διαστάσεων 10 * 9cm, τετράγωνος με χοντρά τοιχώματα, με βαθύ πράσινο χρώμα καλής ποιότητας. Καταναλώνεται νωπός και μετά από μεταποίηση.

Gedeon F1

Είναι υβρίδιο ζωηρής όρθιας ανάπτυξης. Είναι πρώιμο, με ικανοποιητική καρπόδεση και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι καρποί είναι επιμήκεις, ορθογώνιοι με βαθύ πράσινο χρώμα και χοντρά τοιχώματα και με μέσο βάρος καρπού γύρω στα 200gr. Είναι κατάλληλες για νωπή κατανάλωση και για παραγέμισμα. Το φυτό είναι ανθεκτικό στον ιό μωσαϊκό του καπνού και ελαφρώς ανθεκτικό στον ιό της αγγουριάς. Είναι κατάλληλο για καλλιέργεια τόσο στα θερμοκήπια όσο και στην ύπαιθρο.

Maor

Ποικιλία πιπεριάς Maor

Ίδιος τύπος με το California wonder. Το φυτό είναι ανθεκτικό στον ιό μωσαϊκού του καπνού. Αναπτύσσεται όρθια σε ύψος 45-65cm, όταν αφεθεί ελεύθερη χωρίς υποστύλωση και κλάδεμα. Ο καρπός έχει μήκος 10-12cm και διάμετρο 8-10cm ελαφρά επιμήκης και συνήθως τετράλοβος. Στην αρχή της συγκομιδής, το χρώμα είναι γυαλιστερό βαθύ πράσινο, μετατρέπεται σε κόκκινο κατά την πλήρη ωρίμανση. Η σάρκα είναι χοντρή γλυκιά και χυμώδης. Αντέχει αρκετά στη μεταφορά και χρησιμοποιείται σε σαλάτες και για παραγέμισμα.

Gracia F1

Είναι πρώιμο υβρίδιο και το φυτό είναι εύρωστο και παραγωγικό. Καρποδένει και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες είναι ανθεκτικό. Ο καρπός είναι τετράλοβος, με μήκος 13-16cm και διάμετρο 7-8cm. Το χρώμα του καρπού στην αρχή της συγκομιδής είναι πράσινο γυαλιστερό.

Asimi

Ποικιλία πιπεριάς Asimi

Είναι ποικιλία κατάλληλη για παραγωγή καρπών κίτρινου χρώματος. Το φυτό είναι πολύ ζωηρό. Οι καρποί είναι μεγάλοι και με χοντρά τοιχώματα, η ποικιλία είναι πρώιμη και ανθεκτική στον ιό του μωσαϊκού του καπνού.

Eagle

Είναι ποικιλία κατάλληλη για παραγωγή καρπού χρώματος πορτοκαλί. Είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης και μέτριας πρωϊμότητας. Είναι ανθεκτικό στον ιό του μωσαϊκού του καπνού.

Tequila

Ποικιλία πιπεριάς Tequila

Είναι ποικιλία κατάλληλη για παραγωγή καρπού χρώματος ιώδους κατά το στάδιο του ανώριμου καρπού. Κατά την πλήρη ωρίμανση, ο καρπός παίρνει χρώμα κοκκινωπό. Είναι πολύ πρώιμη με καρπό τρίλοβο ή τετράλοβο, ελαφρά επιμήκη. Το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξήρανση κορυφής του καρπού και στο μωσαϊκό του καπνού.

Sammy F1

Είναι φυτό εύρωστο, πολύ πρώιμο, ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και με υψηλή παραγωγή. Ο καρπός είναι κωνικός, μήκους 17-20cm και διάμετρο στη βάση του κώνου 4-5cm. Η γεύση του καρπού είναι γλυκιά. Το φυτό είναι ανθεκτικό στον ιό του μωσαϊκού του καπνού.

Καράτζοβα

Η ποικιλία είναι όψιμη, μοιάζει αρκετά με την Φλωρίνης και είναι ορθόκλαδη. Οι καρποί έχουν μήκος 20cm και διάμετρο 4-5cm. Το περικάρπιο έχει πάχος 0,8cm και στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης οι καρποί έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.

Καυτερή Μακεδονίας

Πρόκειται για μεσόψιμη ποικιλία, που είναι διαδεδομένη στην περιοχή της Μακεδονίας. Οι καρποί έχουν μήκος 18-20cm και διάμετρο 2,5cm και στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης οι καρποί έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.

Φλωρίνης

Ποικιλία πιπεριάς Φλωρίνης

Η ποικιλία αυτή είναι αρκετά παραγωγική, ζωηρή, με ορθόκλαδη ανάπτυξη και ανθεκτική στις ασθένειες. Οι καρποί είναι επιμήκεις, κωνικού σχήματος, πεπλατυσμένοι και με μήκος 12-14cm και διάμετρο 4-5cm. Έχουν γλυκιά γεύση και παχιά τοιχώματα. Στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα και η εξωτερική επιφάνεια του περικάρπιου γίνεται λεία και γυαλιστερή.

Corno di toro

Ποικιλία πιπεριάς Corno di toro

Οι καρποί έχουν γλυκιά γεύση και πράσινο χρώμα σε άγουρο στάδιο και κίτρινο ή κόκκινο σε ώριμο στάδιο. Είναι επιμήκης, κωνικού σχήματος και μήκος 18-22cm και διάμετρο 4-5cm.

Τοματοπιπεριά

Ποικιλία πιπεριάς Τοματοπιπεριά

Πρόκειται για όψιμη ποικιλία. Οι καρποί έχουν μεγάλο μέγεθος με 10cm διάμετρο, σχήμα πεπλατυσμένο, γλυκιά γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα στην πλήρη ωρίμανσή τους. Το μέσο βάρος των καρπών είναι 180gr και έχουν παχιά τοιχώματα, σχεδόν 1cm.

Μακεδονικό μυτερό

Ποικιλία πιπεριάς Μακεδονικό μυτερό

Οι καρποί είναι μέτριας καυστικότητας και κατάλληλοι για τουρσί. Έχουν σχήμα κέρατο, με μήκος 10cm, διάμετρο 15cm και πάχος περικαρπίου 1-1,2mm. Το μέσο βάρος καρπών είναι 5gr.

Σταυρός

Ποικιλία πιπεριάς Σταυρός

Πρόκειται για πρώιμη, παραγωγική ποικιλία με μικρή καυστικότητα και κατάλληλη για παραγωγή τουρσί. Οι καρποί είναι τρίλοβοι ή τετράλοβοι, με μήκος 8cm, διάμετρο 2-2,5cm, πάχος σάρκας 1mm και μέσο βάρος 4gr.

[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Πιπεριά, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.