Ποικιλίες σπανακιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Viroflay

Είναι πολύ δημοφιλής ποικιλία, κατάλληλη για συγκομιδή το φθινόπωρο, τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Τα φυτά είναι ζωηρά, μεγάλα, με ελαφρά πλάγια βλάστηση, με μεγάλα λεία και με σκούρο πράσινο χρώμα φύλλα. Ο σπόρος είναι λείος.

Nobel

Είναι ποικιλία ταχείας ανάπτυξης, κατάλληλη για φθινοπωρινή καλλιέργεια. Έχει φύλλα μεγάλα, πλατειά και σπόρο λείο.

Agatha

Πολύ πρώιμη ποικιλία (40 ημερών) με αγκαθωτό σπόρο. Το φύλλωμά του είναι ορθόκλαδο με λεία επιδερμίδα και πολύ καλό πράσινο χρώμα. Κατάλληλο για ψυχρές εποχές. Είναι ποικιλία παραγωγική αντίστοιχη της ελληνικής Αμυνταίου υπερτερεί δε απέναντί της λόγω της ομοιομορφίας που παρουσιάζει στο χωράφι καθώς και στην καθαρότητα της επιλογής.

Achille

Αυτή η ποικιλία σπανακιού είναι πλατύφυλλη, παραγωγική με σκούρο πράσινο φύλλωμα και είναι ανθεκτικη στην παραγωγή ανθικών στελεχών και στην υγρασία.

Geant d'Hiver

Είναι ποικιλία Γαλλικής προέλευσης με πολύ μεγάλο φύλλωμα σκούρου χρώματος, ανθεκτικό στο κρύο και στις ασθένειες. Κατάλληλο για καλλιέργεια σε υγρές περιοχές τον χειμώνα.

Parys F1

Είναι υβρίδιο κατάλληλο για καλλιέργεια το φθινόπωρο και την άνοιξη. Πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει παχειά, σκούρου πράσινου χρώματος και λεία φύλλα, με πολύ μεγάλους μίσχους.

Corenta F1

Είναι υβρίδιο με φύλλα χρώματος σκούρου πράσινου. Ο σπόρος είναι σφαιρικός. Ανθεκτικό στον περονόσπορο. Είναι όψιμο, κατάλληλο για ανοιξιάτικη σπορά. Είναι ανθεκτικό στην παραγωγή ανθικού στελέχους επομένως κατάλληλο και για καλοκαιρινή παραγωγή.

Melody F1

Είναι υβρίδιο με φύλλωμα ελαφρά κυματοειδές, σκούρου πράσινου χρώματος και είναι ανθεκτικό στον περονόσπορο. Είναι ανθεκτικό στην παραγωγή ανθικού στελέχους, κατάλληλο για ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή παραγωγή. Καλλιεργείται για νωπή κατανάλωση και για κατάψυξη.

Polka F1

Είναι ταχείας ανάπτυξης ποικιλία, πολύ παραγωγική, καλής ποιότητας με φύλλα μεγάλα, πλατειά και λεία. Είναι ανθεκτικό σε όλες τις φυλές του περονόσπορου. Κατάλληλο για νωπή κατανάλωση και τη βιομηχάνια. Κατάλληλη εποχή σποράς από το φθινόπωρο μέχρι αρχές χειμώνα.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1994.